Майчината любов, която получаваме като малки, е наистина безценна, защото тя ни предпазва от хронични заболявания в зряла възраст, установиха американски учени, цитирани от в "Дейли мейл".

Нежните грижи на майките за техните бебета ги предпазват в по-късен етап от такива сериозни болести като диабет и инфаркт, констатираха учени от Бостънския университет, водени от проф. Марджи Лакман. Нейният екип изследвал 1000 души от бедните квартали, които били с ниски доходи и се характеризирали с лошо здравословно състояние и кратка продължителност на живота. Но в тази група имало някои фрапиращи изключения. Дори при тази неблагоприятна среда някой от изследваните показвали завидни здравни показатели и продължителност на живота, характерни за по-имотните слоеве. Оказало се че тези щастливци, като деца, са имали извънредно грижовни майки. Те били открити чрез специални въпроси в тестовете, от рода на "Получавахте ли разбиране от майка си ", "Колко време ви посвещаваше в детството".Участниците в експеримента били на възраст над 46 години и преминали през пълни медицински изследвания, за установяване на сегашното им здравословно състояние. Оказало се, че хората, които били извънредно стресирани като деца, страдали от затлъстяване, високо кръвно, висок холестерол.

"Събитията в детството оставят траен здравословен отпечатък в по-зрялата възраст, коментира проф.Лакман. Но дори и когато хората израстват в трудна среда, по-големите майчини грижи могат да ги избавят от повечето стресиращи обстоятелства, които неминуемо ще навредят на здравето им в по-късен етап."

По-грижовните майки освен това бдят децата им да се хранят по-здравословно и да живеят природосъобразно. Според проф. Лакман родителите са натоварени с голяма отговорност пред потомците си, тъй като според нейните изследвания те могат да предопределят бъдещото им здравословно състояние.