Тази рецепта с доста съвременно звучене всъщност има стари шопски корени.
Подобни бухти от тиквички приготвят и немците, само че с мента и индийско орехче вместо копър и черен пипер, а киселото мляко и кашкавалът са заменени от сметана и тилзит.
Необходими продукти за 4 порции
500 г тиквички
1 ч. ч. брашно
1 яйце
½ ч. ч. кисело мляко
2 с. л. нарязан на ситно копър
15 г хлебна мая
100 г кашкавал, настърган
150 мл олио за пържене
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
1.Тиквичките се обелват и се настъргват на едро ренде. Изтискват се добре и се подправят със сол и пипер на вкус.
2.Маята се разтваря в 1 с. л. вода и се прибавя към тиквичките. Слагат се яйцето, млякото, копърът и кашкавалът. Всичко се разбърква добре. Добавя се брашното. Прави се меко тесто, което се оставя да втаса 1 час.
3.От втасалото тесто се гребва с намаслена лъжица и се капват бухтички, които се пържат в сгорещената мазнина от двете страни, до зачервяване. Сервират се с прясна салата.