Ако миете правилно лицето си, ще изкарате дълги години, без да имате нужда от ботокс, лифтинг-крем и стягащи маски.

Миенето трябва да става само с преварена вода, като на 1 л. вода се добавя 1 чаена лъжичка сода бикарбонат или лимонов сок.

Лицето се почиства два пъти дневно – сутрин и вечер. Дори и в най-чистите съвременни жилища има предостатъчно прах, който се натрупва и по чаршафите.

Вечерното измиване не само премахва праха и мръсотията, но и грима, който в никакъв случай не бива да остава на лицето до сутринта.

Преди всичко трябва да разберете каква кожа имате – мазна, нормална, суха или смесена.

След това можете да пристъпите към действие:

- Сухата и нормалната кожа е добре сутрин да се измива с вода със стайна температура без сапун. Течен сапун можете да ползвате за почистване на лицето си веднъж седмично, например в деня, в който си правите вана и други процедури.

- Мазната кожа трябва да се мие със сапун всеки ден, а вечер да се почиства с лосиони или камфорен спирт. Добро средство за почистване на мазна кожа е сокът, изстискан от пресен домат.

- За нормална кожа подходящо почистващо средство е отварата от мащерка или липов цвят. 1 супена лъжица билка се залива с 1 чаша вряла вода, покрива се с чинийка и се оставя за около час. Охладете отварата и я прецедете, после можете да я ползвате за миене на лицето си два пъти дневно.

Лятото често ни се иска да си измием лицето със студена вода, но не е препоръчително да го правите често. Студената вода свива кръвоносните съдове и нарушава кръвообращението. Междувременно горещата вода разширява кръвоносните съдове и спомага за образуване на бръчки.

Ако кожата ви е раздразнена или се лющи, сутрин е най-добре да я миете с чай от лайка или слаб зелен чай. За омекотяване на кожата можете да се миете с мляко, разредено наполовина с преварена вода.

Ако ви се появят пъпки, смесете 1 чаена лъжица брезов сок с 3 супени лъжици преварена вода и забърсвайте лицето си с този лосион.

Ако почиствате лицето си със спиртна настойка от брезови пъпки, може да се излекувате от акне и комедони. Пъпките можете да съберете сами сред природата.

Счукайте ги и ги залейте с 50 мл. водка. Оставете шишенцето на тъмно за 7 дни. Настойката се използва разредена 1 х 1 с преварена вода.

Настойката от мента е чудесно средство за почистване на всякакъв тип кожа. 1 супена лъжица листа от мента се залива с 1 чаша вряла вода и се оставя за 40 минути. После прецедете и ползвайте охладената течност за миене. Същата отвара може да се замрази на кубчета, които да се използват за „леден масаж“ на лицето след измиване.

Вечер можете да напоите с течността парче хавлиена кърпа, да го наложите на лицето си и да полежите 15 минути. След тази процедура не е нужно да си миете лицето, оставете това за сутринта.

Най-важно обаче е постоянството, редовните грижи за кожата.

Ако ви се случи да пътувате извън града и намерите природен извор или чист кладенец, вземете си вода оттам, за да се миете с нея.