Апетитни, ухаещи, естествени – плодовете и техните екстракти играят важна роля в козметичните продукти.

Когато плодовете се използват в козметиката, от тях не остава почти нищо. От обвивката им се извличат основни мазнини, от семките им – антиоксиданти, които забавят стареенето, от месестата им част олигоелементи, витамини и захари.

Бе установено, че сокът им също е важен за нашата кожа. И въпреки това, не всеки плод може да се използва в козметиката – едно постоянно изпитание за производителите на суровини в тази област. За да се извлече сок от плодовете са необходими почти 20 тона дневно, придружено с изключително строги изисквания за качество.

Съобразяват се местностите от където са плодовете – екологично чисти райони, сезонът, сорта на плода и набор от специалисти, които правят подробен анализ на витамините и минералните соли за да се докаже качеството на плода.

Ето и едни от най-разпространените и ефективни плодове, използващи се в козметичната индустрия:

Лимон – “жълтата ябълка” на римляните се появява в Европа през ХIII век.

Козметиката използва всичко от лимона: месестата част, сока, и дори кората. Богат е на витамин С и на плодови киселини, а маслото му действа антисептично, омекотяващо и тонизиращо. Ароматът на лимона можем да открием в много различни тоалетни води и лосиони.

Мандарина – изключително ароматен, този плод е ценен заради тонизиращите и антибактериалните си свойства.

Той също има съдържание на плодови киселини, които имат и регенериращо действие излющвайки мъртвите епидермални клетки.

Портокал – Заради богатството на витамин С , портокалът оказва благотворно влияние върху блясъка на кожата и синтеза на колаген. Има омекотяващо действие и й предава жизненост и сила. Има силен антиоксидантен ефект отговорен за забавянето на процесите на стареене.

Грейпфрут – Родината на грейпфрута е Азия. Този плод има почистващ, подхранващ ефект благодарение на глюкоелементите, аминокиселините и плодовите киселини. Използва се повече в продукти за коса, тъй като естествената му киселинност заздравява и изглажда косъма, като го почиства от варовиковите остатъци.

Друго негово качество е че придава блясък и подържа тонуса на къдриците. При продуктите за лице изключително ценно е свойството му да тонизира и почиства и затова често се използва от подрастващите с проблемна кожа, тъй като стяга порите.

Очаквайте продължение...