Няколко съвета за хранителния режим при мигрена или често главоболие.

Преработени меса

Консервантите или оцветителите, които се добавят в хранителните продукти, могат да предизвикат главоболие и мигрена.

При някои хора то се появява при прием на вещества, като нитрати, които имат свойството да разширяват кръвоносните съдове.

Ограничете максимално консумацията на шунка, бекон, наденица, кренвирши, колбаси, пушено месо и др.

Сладолед

Според експерти над 90% от страдащите от мигрена изпитват чувствителност при консумация на сладолед и други студени храни или напитки. Често неприятното усещане е в областта на челото и продължава до 5 минути.

Узрелите сирена

Някои видове сирена също предизвикват мигрена. Смята се, че ефектът се дължи на тирамина в продуктите.

Сирената с високо съдържание на тирамин са: синьо сирене; бри; чедър; фета; горгонзола, моцарела, пармезан; швейцарско сирене; топено сирене.

Други храни и съставки, причиняващи главоболие и мигрена са шоколад, изкуствени подсладители, ядки, мазни храни като чипс, сушени плодове, банани, цитруси, сметана и мляко.