Определено ще останете изненадани от това съчетание, ако още не сте го пробвали.
Приятният и нежен вкус на сьомгата се засилва още повече благодарение на спанака, а сосът с кашкавал и аромат на масло придава завършен вид на това великолепно ястие.
Необходими продукти за 4 порции
4 тиквички
200 г пушена сьомга
400 г спанак
2 с. л. зехтин
1 скилидка чесън, нарязана на ситно
1 връзка пресен лук, нарязан на ситно
сол на вкус
черен пипер на вкус
лимонов сок на вкус
за соса:
2 с. л. краве масло
2 с. л. брашно
400 мл прясно мляко
2 с. л. настърган кашкавал
2 жълтъка
сол на вкус
черен пипер на вкус
½ ч. ч. трохи от бял хляб
2 с. л. кедрови или слънчогледови ядки
Начин на приготвяне
1.Тиквичките се нарязват на тънки кръгчета, леко се посоляват и се оставят да се отцедят.
2.Зехтинът се загрява, слагат се чесънът и лукът и след 1-2 мин. се добавя спанакът. Разбърква се да позавехне и се подправя със сол, пипер и лимонов сок.
3.В загрятото масло се сипва брашното, разбърква се, прибавя се млякото и се разбърква на слаб огън 8-9 мин. Подправя се със сол и черен пипер, отстранява се от огъня и след като леко се охлади, се слагат кашкавалът и жълтъците.
4.В гювечета се подреждат на редове кръгчетата тиквичка, спанакът и сьомгата. Най-отгоре се заливат със соса и се поръсват с трохи от бял хляб и кедрови ядки. Пекат се 20 мин. на 190°С.
Вариации - Направете гювечетата вместо с риба с бекон или пушено пиле.
Източник: menumag.bg