Необходими продукти:
1 глава лук
1 стрък целина
2 с.л. масло
750 мл. прясно мляко или соево мляко
500 мл. бульон пилешки
2 бр. картофи
0,5 ч.л. червен пипер
2 ч.ч. царевица млечна (прясно сварена)
1 ч.ч. царевица от консерва
200 гр. шунка пушена
1 ч.ч. заквасена сметана
черен пипер на вкус
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Нарязваме на ситно лука и целината.
Обелваме картофите и ги нарязваме на кубчета, шунката също нарязваме на кубчета.
Разтапяме маслото в тенджера. Добавяме лука и целината. Запържваме на тих огън за 4 минути, като разбъркваме периодично.
Добавяме всички останали съставки последователно, с изключение на царевицата (млечната и от консервата) и на шунката.
Намаляваме на минимална температура и оставяме да къкри за около 15 минути. След това увеличаваме огъня, добавяме двата вида царевица и нарязаната шунка.
Разбъркваме супата, посоляваме я и слагаме черен пипер на вкус. Оставяме за няколко минути, като разбъркваме по-често.
Супата сервираме гореща, по желание гарнирана със ситно нарязани домати и листенца свежа мента.
Източник: kulinaria.bg