Заради землистите нотки във вкуса на гъбите, те много си подхождат с картофите, а заради присъщата им сладост - с тиквата.
Така навързаните продукти в тази рецепта правят ястието завършено по най-вкусния възможен начин.
Необходими продукти за 4 порции
800 г смесени горски гъби
400 г сварени картофи
2 с. л. масло
2 с. л. зехтин
2 големи глави лук, нарязани на полумесеци
4 скилидки чесън, ситно нарязани
200 г тиква цигулка, обелена и нарязана на малки кубчета
1 с. л. салвия, ситно нарязана
200 г топено пушено сирене
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
1. Картофите се нарязват на тънки кръгчета и се разпределят на дъното на 4 гювечета.
2. В сгорещените масло и зехтин се слагат лукът и чесънът, разбъркват се 2-3 мин., добавят се гъбите и тиквата. Бъркат се, докато се изпари водата и тиквата поомекне. Подправят се със салвията, сол и пипер на вкус. Разбъркват се с нарязаното топено сирене и всичко се разпределя в гювечетата. Запичат се за 20 мин. на 200˚ С, докато се зачервят отгоре и сиренето се разтопи.
Източник: menumag.bg