Освен че са ужасно вкусни, ягодите са една от супер храните. Съдържат голямо количество витамини и минерали, повишават апетита и улесняват храносмилането.

Домашен ягодов сладолед

Продукти: 2 белтъка, 1 ч. ч. пудра захар, 1 ванилия, 200 гр ягоди, 3 с.л. бита сметана

Начин на приготвяне: Белтъците се разбиват на сняг с пудрата захар, след което се добавят с разбъркване пасираните на по-едри парчета ягоди. Така получената смес се поставя във фризер да замръзне. Сервира се в чаши за сладолед, като се гарнира със сметана и ягоди.

Крем брюле с ягоди

Продукти: 10 ягоди, 2 ч.л. ликьор, 2 жълтъка, 2 ч.л. захар, 200 мл течна сметана, 1 пакетче ванилия

Начин на приготвяне: Загрейте фурната на 160 градуса предварително. Почистете и нарежете на четири части ягодите. Добавете към тях ликьора. Оставете 15 минути. Отделения сос поставете в купа. Разбийте жълтъците със захарта и ванилията. Добавете сметаната и ликьора. Разпределете ягодите в купичките. Залейте със сместа. Поставете във фурната във водна баня. Печете около 35-40 минути. Извадете и охладете. Поставете в хладилник. При поднасянето украсете с ягоди и сметана.

Ягодов пръстен

Продукти:
500 гр ягоди, 100 гр захар, 200 гр шоколад, 250 мл краве прясно мляко, 200 мл сметана течна, 40 гр желатин, 2 пакетчета ванилия

Начин на приготвяне: Почистете ягодите от дръжките. Нарежете половината и ги поставете в средата на кръгла кексова форма. Размекнете желатина в студена вода за 5 минути. Разбийте шоколада, сметаната, ванилията, захарта и 100 милилитра мляко. Затоплете останалото мляко и в него разтворете размекнатия желатин. Разбъркайте двете смеси и получената изсипете върху ягодите. Оставете десерта в хладилника 2-3 часа да желира. След това потопете формата в гореща вода и обърнете ягодовия пръстен върху чиния за торта. Кръглия отвор в средата напълнете с останалите ягоди.

Шоколадови ягоди

Продукти:
500 гр млечен шоколад, 2 с.л. масло1 500 гр ягоди с дръжките

Начин на приготвяне: Ягодите се набождат на клечки за зъби откъм опашките. Начупеният шоколад и маслото се разтопяват на водна баня. Ягодите се потопяват в разтопения шоколад. Оставят се върху пергаментова хартия, докато шоколадът се стегне.

Източник: dete.bg