Сигурно повечето от вас не са чували за подправката затар. Ние поне се сблъскваме за първи път с нея и още довечера ще я пробваме на семейната вечеря.
Най-лесно можете да се сдобиете със затар като си поръчате подправката онлайн, но ако сте ентусиасти като нас ще експериментирате и ще си я приготвите сами.
Накратко за затара - това е ароматен микс от подправки който има много различни варианти, но съдържа главно зелена чубрица, кориандър, анасон, сомак, кимион, сол, шам фъстък, сусам, слънчоглед.
Използва се при овкусяване на меса и зеленчуци. Може да се смеси със зехтин , като така можете да използвате сместа за намазване ( например на арабски хляб ) или направо да топите в нея.Има пикантен и донякъде билков аромат.
В случая ще ви представим рецепта за тестени вкусотийки, подправени със затар.
Ако не искате да използвате пълнозърнесто (или обикновено бяло), можете да импровизирате със смлени овесени ядки.
Рецептата е за между 6-8 рулца и включва:
3 ч.ч. пълнозърнесто брашно или смлени овесени ядки
½ ч.л. мая
1 с.л. захар
3 с.л. зехтин
1 ч.ч. хладка вода
¾ ч.л. сол
Първо си пригответе затара, смесвайки:
¼ ч.ч. сумак
2 с.л. ким
1 с.л. сусам
2 с.л. майорана
2 с.л. риган
1 ч.л. сол
Смесете всичко в блендер, но не прекалявайте – сусамът трябва да се разпознава сред останалите съставки.
Започнете с приготвянето на тестото. Разтворете маята в хладка вода или мляко и я оставете така за 10 минути.
В голяма купа смесете брашното/овесените ядки с маята и зехтина и добре разбъркайте.
Нанесете още мъничко зехтин върху стените на купата и оставете тестото да втасва, докато удвои обема си. На стайна температура това отнеме около 3 часа.
Загрейте фурната на 180С.
Замете се пак с тестото. Разточете го, посипете отгоре затар и го навийте на руло. С нож отрежете „охлювчета” с дебелина по желание.
Наредете ги в подходяща тава и ги оставете да почиват още 45 минути.
Поставете тавата с тестените рулца във фурната и печете около 25-30 минути, докато леко покафенеят.
Сервирайте ги с дип от авокадо, например (смачкано авокадо с топено сирене).
Със затар можете да поръсите и обикновени питки, а бутер соленки с ориенталската подправка са голямото попадение за всяка почерпка с приятели.