Малкото на брой съставки на тази традиционна крем супа осигуряват изчистено удоволствие за сетивата, като на преден план е, разбира се, специфичният и толкова приятен вкус на зелените аспержи.
Необходими продукти за 4 порции
2 с. л. зехтин
1 връзка пресен лук, ситно нарязан
500 г картофи, нарязани на малки кубчета
500 г зелени аспержи
2 л вода
150 г топено сирене
сол и бял пипер на вкус
за гризините за гарниране:
200 г бутертесто
1 яйце
1 ч. л. ким
1 ч. л. червен пипер
морска сол
Начин на приготвяне
1.Зехтинът се загрява и в него се слагат лукът и картофите. Разбъркват се 3-4 мин. на умерен огън. Налива се 1 ч. ч. вода и всичко се оставя да поври на тих огън около 10 мин. или докато омекнат картофите.
2.Аспержите се подрязват на 1 см. от основата и се нарязват на парчета по 2 см. Връхчетата може да се запазят за украса.
3.Аспержите се добавят към картофите и след 2 мин. се сипват останалата студена вода и нарязаното на малки кубчета топено сирене. Супата се оставя да заври постепенно, като се разбърква от време на време. След като поври на слаб огън 10 мин., се пасира. Може да се прецеди.
4.Ако са запазени връхчетата на аспержите, се слагат в 1 с. л. сгорещено масло и се разбъркват на умерен огън 1-2 мин. Посоляват се.
5.Бутертестото се разточва на пласт с дебелина 2 мм. Намазва се с разбитото яйце и се поръсва с пипера, кима и смляната морска сол. Нарязва се на ленти с ширина 2 см. Лентите се усукват спираловидно и се слагат да се изпекат върху хартия за печене в загрята фурна на 200° С за 12 - 15 мин. или докато се зачервят.
6.Супата се гарнира с връхчетата аспержи и с няколко гризини.
Източник: menumag.bg