Жените, които редовно карат колело, са изложени на опасност от намалена чувствителност в областта на таза, показва ново изследване.

Учени от университета в Йейл установиха, че колоездачките може да изпитват по-малко удоволствие по време на секс, ако кормилото на колелото им е по-ниско от нивото на седалката. Те установиха, че ниската позиция на кормилото поставя под допълнителен натиск нервите и кръвоносните съдове в областта на гениталиите.

Изследването показва, че промяната на постановката на колелото с повдигане на кормилото "ще помогне за облекчаване на невропатиите" при жените. Изследването се основава върху анализ на 48 жени, всяка от които изминавала поне 16 км с колело на седмица, четири седмици в месеца, предаде БГНЕС.

То следва проучване от 2006 г. на същия университет, което установи връзка между карането на колело и намалената чувствителност в гениталната област, но не посочи причина за това. Докато карането на колело от дълго време се свързва с еректилна дисфункция при мъжете, последиците за сексуалното здраве на жените често се пренебрегват.