Аспержите и френският сос беарнез са класическа комбинация, която разчита на общата и за двете съставки сладост, но най-вече на контраста между острия „зелен“ вкус на деликатесните зеленчуци и мекотата на маслото в соса.
Необходими продукти за 4 порции
8 зелени аспержи
4 бели аспержи
100 г синьо сирене
2 с. л. заквасена сметана
12 тънки резена прошуто или бекон
200 мл сос беарнез
Начин на приготвяне
1.Аспержите се подрязват в основата с 1-2 см, за да се отстрани вдървената част. Нарязват се на парчета с дължина 3 см.
2.Слага се да заври 1 л вода с 1 ч. л. сол. Слагат се аспержите и се варят 3 мин. Прецеждат се и се слагат в съд с ледена вода, за да не си загубят цвета. Прецеждат се и се подсушават.
3.Синьото сирене се натрошава и се смесва със заквасената сметана. Прошутото или беконът се нарязва на ленти с ширина 2 см. и дължина 10 см. Намазват се с пастета от синьо сирене и в тях се увиват парченцата аспержи. Нанизват се на шишчета.
4.Изпичат се от двете страни на загрят грил или грил-тиган и се поднасят със сос беарнез.
Източник: menumag.bg