Предлагаме да обединим рецептите в една вкусна и полезна закуска, която може да „ритне” деня ви по-хубава и позитивна посока.
(Докато се пишеше тази статия, една много сладка дама, която скоро ще ви представим в специално вкусно, веган, био интервю, сподели с нас за връзката между храната, която приемаме и настроението ни. Но за това ще поговорим следващ път!)
Сладко от боровинки със семена чиа
Съхранявайте сладкото в хладилник и ви препоръчваме да го консумирате чак седмица, след като сте го приготвили.
*Избрахме сладкото да е от боровинки, заради полезните свойства на тези малки, сини, плодови бомбички, но винаги можете да ги замените с малини, например. А защо не и с двата плода – боровинково-малиново сладко звучи доста апетитно.
Необходими са ви:
3 ч.ч. боровинки (и замразени ще свършат чудесна работа)
От ½ до ¾ ч.ч. мед или агаве (подслаждайте на вкус)
Мъничко вода... около ½ ч.ч.
2 с.л. лимонов сок
3 с.л. семена чиа
Как се приготвя:
Смесете в съд боровинките, подсладителя (мед или агаве) и водата и ги варете на среден огън не повече от 15 минути.
Разбърквайте сместа често и се уверете, че не загаря (това се случва, когато течността се е изпарила). Добавете мъничко вода, ако преди да са изтегли минутите сместа започне да загаря и лепне по дъното на съда.
Ще разберете, че сладкото е готово, когато боровинките са разпаднат, освободили са се от течността си и сместа е станала лепкава.
Отстранете от огъня и добавете лимоновия сок и семената чиа. Разбъркайте добре.
Оставете сладкото да изстине мъничко, прехвърлете го в малки бурканчета (или в един по-голям) и ги оставете на хладно, докато изстинат съвсем.
След това ги сложете в хладилника и ги съхранявайте там, ако оцелеят дълго, разбира се.
Очаквайте продължение – Рецепта за мъфини със семена чиа!