Автор
Woman.bg

Въпрос на деня: Подкрепяте ли протеста срещу строеж в сърцето на зелена Витоша?

Над 1000 души се събраха вечерта на езерото Ариана в столицата, за да изразят недоволство от промените в Закона за горите, приети окончателно вчера, на рождения ден на премиера и лидер на управляващата партия Бойко Борисов, от парламента.

Зелени, еколози и изобщо хора, които обичат Витоша се организираха вчера през социалните мрежи за по-малко от три часа, след като стана ясно, че парламентът окончателно е приел наложените от "Витоша ски" промени в Закона за горите.

Снимка: Fakti.bg

Полицейски кордон, конна и моторизирана полиция и "Жандармерия" бяха на мястото и се опитаха да разчистят платното. Участниците в демонстрацията скандираха "Без агресия" и момичета се хвърляха на врата на изумените полицаи.

Полицията предупредиха, че протестът е неразрешен от властите и при нужда може да се използва сила, на което събралите се еколози отговориха с химна.



"Цариградско шосе" бе блокирано за около час от пеещи, седящи, скандиращи младежи. Широко отразеният в медиите рожден ден на премиера също бе уважен от протестиращите с възгласи: "Бойко Борисов - педерас*!", които впоследствие коректно преминаха в ироничните, но доста по-културни напеви: "Happy birthday, Бойко!"

Природозащитниците скандираха "Оставка!", издигнаха плакати с надписи: "Извинете ни за неудобството, опитваме се да спасим и малкото останало от България", както и "Вън бетона от закона!", "Гората е живот" и "Долу Цеко от Алеко".

Снимка: dnevnik.bg

Екозащитниците се организираха веднага щом разбраха, че Народното събрание прие спорните текстове в Закона за горите, с които ще се даде възможност без промяна на предназначението на земите да се строят ски писти и лифтове. Реално единствено от парламентарната група на ГЕРБ и трима независими депутати застанаха зад текстовете.

В зала председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев се опита да убеди колегите си, че тези промени са в името на децата. "Искам отново да видя децата да карат ски на Витоша", коментира той.

Красимир Велчев



Демонстрациите срещу Закона за горите продължават и днес.