Автор
Woman.bg

Необичаен и пълен с изненади: остров Сокотра

Кликвайки върху тази статия, вие вече попаднахте в рая! Ще ви запознаем днес с остро Сокотра, което в превод означава “Благословения остров” и е най-уникалното място на земята.

Сокотра е островна група в Индийски океан, принадлежаща на Република Йемен. От природогеографска гледна точка островите принадлежат към Африка.

Островната група Сокотра в Индийския океан събира едни от най-необичайните колекции от организми в света. Сокотра притежава между 700 и 800 изключително редки вида растения и животни, от които 1/3 са ендемични видове (видове, които не се срещат никъде другаде по света).

Флората и фауната на едноименния остров са уникални в цял свят. Повече от 70% от остров Сокотра е национален парк.

Сокотра притежава гори от тамянови дървета. Ако попаднете в такава гора, ще сте заобиколени от малки дървета – къси и чворести. Капките от дървото са есенцията за тамяна.

Морският живот около архипелага пък е уникална смесица от видове от Червено море, Индийския океан и западната част на Тихия океан.

Насърчен от план за развитие на ООН, Сокотра е избрал да избегне масовия туризъм: няма луксозни курорти, вместо това има малки местни хотели и къмпинги. И отплатата за това са екотуристите: тези, които идват нетърпеливи да видят пойната птичка на Сокотра, голямата морска костенурка, драконовото дърво.

Въпреки че островът е малък по размер, той не може да бъде разгледан без нает водач заради елементарната причина, че има само няколко правилни пътя, по-малко пътни знаци и никакви карти.

Подарете си една по-различна и специална почивка!