Риба с плодове? Звучи необичайно, но е с фантастичен резултат.
Сьомгата е благородна риба, а и вишните са аристократи сред плодовете – тяхната кисела горчивина, балансирана от нежна сладост, уравновесява и допълва богатото на мазнини месо на розово-оранжевата риба.
Необходими продукти за 4 порции
800 г филе от сьомга
100 г вишни без костилки
2 с. л. мед
½ ч. л. шарен пипер
½ ч. л. смлян кориандър
сол на вкус
за гарниране:
1 ч. ч. вишни без костилки
1 с. л. червен лук, ситно нарязан
1 малка скилидка чесън, пресована
1 ч. л. настърган пресен джинджифил
1 зелена люта чушка, ситно нарязана
1 ч. л. мед
2 ч. ч. рукола или зелена салата
1 с. л. олио от гроздови семки или лек зехтин
сол на вкус
Начин на приготвяне
1.Вишните за гарниране се нарязват на половинки и се разбъркват с лука, чесъна, джинджифила, чушката, меда и сол на вкус. Сместа се покрива и се слага в хладилника до поднасяне на ястието.
2.Вишните за рибата се пасират и се разбъркват с меда. Филетата се нарязват на еднакви парчета. Посоляват се и се поръсват с шарен пипер и кориандър на вкус. Намазват се с вишневия сос и се запичат 15 мин. в загрята на 190° С фурна.
3.Вишневата салата се разбърква с руколата или накъсаните листа на зелената салата и олиото. Поднася се с горещата риба.
Източник: menumag.bg