Предлагаме една диета за всяка бъдеща майка, която си дава сметка за огромното значение на хранителния режим преди и по време на бременността и влиянието, което този режим оказва върху здравето на детето.

За развитието на плода най-важни са фолиевата киселина, желязото, йодa, цинкa и необходимите ненаситени мастни киселини. Тези съставки трябва да бъдат доставяни в съответните количества заедно с храната, пише dete.bg.

Грешките в диетата на бременните и кърмещи жени се появяват точно тогава, когато организмът не получава съответното количество от тези съставки.

Да се знае какво трябва да се яде

Жените, планиращи бременността си, трябва да знаят правилата за правилното хранене.

Ето няколко необходими напътствия, които ще ви помогнат да избегнете негативните резултати от диетата и ще ви помогнат да я пригодите към собствените си нужди:

1. Разнообразни храни. Няма такъв продукт, който да съдържа всички необходими хранителни съставки (те са около 60). Затова колкото по-разнообразни са ястията, които консумирате, толкова по-големи са ползите за здравето.

2. Ползвайте типово брашно. Житният типов хляб има около 3-5 пъти повече минерални съставки, отколкото белият, а също така е по-богат на витамини и хранителна целулоза.

3. Увеличете двукратно количеството желязо в диетата си. Бременната жена трябва два пъти дневно да яде месо, пилешко или колбаси (без тлъсто). Препоръчва се с всяко хранене консумирането на зеленчуци и плодове, богати на витамин С, които регулират усвояването на желязото.

4. Задължително риба – тя е много добър източник на протеини.

5. Растително олио за салатите – най-малко една супена лъжица дневно. Растителното олио съдържа ненаситени мастни киселини, необходими за правилното преминаване на бременността.

6. Увеличете консумацията на мляко и млечни продукти. Те са много важни за жената и детето, тъй като съдържат калций, витамин B2, B12 и здравословен протеин. Продуктите с намалено съдържание на мазнини улесняват поддържането на съответните килограми на тялото.

7. Минимум 1 кг дневно зеленчуци и плодове, тъй като те са най-добрият източник на витамини и минерали.

8. Избягвайте консумирането на алкохол, ограничете пиенето на силно кафе и не пушете. Наркотичните вещества също са забранени. Увеличават риска от спонтанен аборт и увреждане на плода.

Преди всичко разнообразие

Разнообразяването на менюто и използването на колкото се може по-голямо количество различни продукти значително намалява риска от липсата на необходимите хранителни съставки.

През периода на бременност значително се увеличава нуждата от витамини и минерали, даже с 50-100%. Затова пък калоричността на дневното хранене трябва да бъде увеличена единствено с 300 kcal.

Много жени се грижат за своята фигура, прилагайки различни видове диети за отслабване, често лошо балансирани и водещи до недостиг на хранителни съставки.

Бременната жена трябва да задоволи не само своите хранителни нужди, но и на развиващия се в корема й плод. Затова, в името на вашето здраве и здравето на вашето дете, не забравяйте да консумирате разнообразни и натурални храни, и избягвайте различните видове стимуланти.

Предлагаме ви едно примерно меню (вие можете да си изработите сами здравословното меню, според вкуса си):

Закуска: корнфлейкс с мляко, две пълнозърнести питки, две парчета постна шунка, салата от домати с лук и зехтин, чай с лимон

Обяд: сьомга на пара, салата от моркови, варени картофи, фреш от грейпфрут

Вечеря: плодова салата, пълнозърнеста питка с портокалово сладко, кисело мляко, чай с лимон