Ефирен купол от карамел покрива плътната и ароматна същност на нежния крем с дъх на бадеми, докато очаква безмилостната намеса на хората, жадуващи за този неустоим десерт.
Необходими продукти за 6 порции
за крема:
1 ч. ч. захар
400 мл течна неподсладена сметана
100 мл ликьор амарето
1 с. л. желатин
за соса:
2 с. л. захар
½ ч. ч. вода
50 г шоколад
Начин на приготвяне
1.Желатинът се накисва в 4 с. л. студена вода.
2.Захарта се слага да се карамелизира с 2 с. л. вода. Отделят се 2 с. л. от карамела и с тях се рисуват фигури върху хартия за печене. Оставят се да се втвърдят.
3.В останалия карамел се сипва внимателно амаретото с 2 с. л. вода. Разбърква се леко и когато карамелът се втечни, се налива по малко сметаната. Щом се разтвори карамелът, се добавя желатинът, като сместа не бива да завира. Разбърква се, докато се разтвори.
4.Форма за кекс или малки формички се намазват леко с олио и в тях се сипва карамеловата смес. Слага се в хладилника за 4 часа да се стегне.
5.Сиропът се приготвя, като захарта и водата се слагат да заврат. Когато сиропът се сгъсти, се отстранява от огъня и се слага начупеният на парченца шоколад. Разбърква се, докато се разтопи и леко се сгъсти.
6.Сладкишът се сервира с шоколадов сос и парче карамел.
Източник: menumag.bg