От край време се оглеждаме за подходящи рецепти за този толкова прекрасен, но и сложен от към подбор на продукти за трапезата сезон.
Обичаме лятото и всички негови специалитети, включващи леки ежедневни салати, коктейли и ястия.
А ето и някои наши много любими здравословни и вкусни рецепти:
Печена царевица на барбекю
Необходими продукти:
• 6 големи кочана млечна царевица (почистени от влакната и листата)
• 2 супени лъжици бито масло
• 1 супена лъжица ситно нарязан пресен кориандър
Начин на приготвяне:
1. Загрейте барбекюто (или скарата) на умерена температура. Намажете царевичните кочани с масло (напр. растително олио).
2. Печете царевицата в продължение на около 10 минути, или докато зърната омекнат и придобият апетитен загар.
3. Поставете кориандъра и битото масло в малка купичка и бъркайте до получаване на хомогенна смес.
4. Когато царевицата е вече готова, отстранете кочаните от скарата и нанесете по една чаена лъжичка от кориандровото масло върху всяка една царевица.
Сервирайте я на вашите гости и градинското парти може да започне!
Къдрава салата с доматки и царевица
Къдравата салата се различава от обикновената маруля с това, че е по-хрускава и че се запазва за по-дълго време.
Необходими продукти:
1 глава къдрава салата
200 г чери домати
170 г царевица
1 стрък пресен лук
5 с.л. зехтин
1 лимонов сок
сол
Начин на приготвяне:
Къдравата салата се измива и нарязва на едро, чери доматите се разполовяват.
Към тях се добавят ситно нарязаният пресен лук, отцедената сладка царевица от консерва, зехтинът, лимоновият сок и солта. Всичко се разбърква много добре.
Салатата се разпределя в порционни чинии и е готова за консумация!
Франзела с песто и сушени домати
Големи почитателки сме на всичко „украсено” и „овкусено” със сос песто.
Попаднахме на следната рецепта за домашно приготвен сос песто, който ще споделим с вас.
Доста успешна и вкусна е комбинацията му със сушени домати и пресен хляб (или франзела, нарязана на тънки филийки). Пробвайте, няма да съжалявате!
Необходими продукти:
60 г листа от босилек
4 големи спаначени листа, бланширани 30 сек в гореща вода
1 суп.л. нарязан магданоз
1 ч. л. сол
3 счукани скилидки чесън
60 г настърган пармезан
55 г ядки по избор /смлени/
150 мл зехтин
ю
Начин на приготвяне:
Босилекът, спаначените листа, магданозът, солта и чесънът се разбиват с пасатор.
Към тях се прибавят пармезанът, ядките и зехтинът. Разбива се отново.
Съвет: За да се съхранява дълго време се слага в буркан и отгоре се налива тънък слой зехтин. Захлупва се и се държи в на студено.
Лятна лимонада от ягоди и ревен
Ревенът е зеленчук, който израства в ранна пролет, богат е на витамини и минерали, подпомага храносмилането и е леко кисел на вкус.
Направен на сладко-кисело ароматен сироп, с добавка от малко ягоди, той е чудесен вариант за разхладителна напитка – разреден с обикновена или газирана вода.
Ето ТУК може да разберете по-подробно за направата на тази страхотна лятна лимонада.
Приятен апетит и лека събота, дами!