Тези фини сладки са чудесен пример, че и десертите могат да са полезни.
Съчетанието от овесени ядки, сушени плодове и семена е вкусното доказателство за това.
А ето и една идея за разкош: добавете в тестото парченца нарязан шоколад.
Необходими продукти за 12 броя
125 г меко масло
½ ч. ч. кафява или пудра захар
1 яйце
1 ч. л. настъргана портокалова кора
2 с. л. царевично брашно
½ ч. ч. фини овесени ядки
½ ч. ч. пшенично брашно с набухватели
2 с. л. запечени белени слънчогледови семки или нарязани орехи
4 с. л. нарязани сушени плодове - сини сливи, стафиди, боровинки и др.
Начин на приготвяне
1.Смесват се двата вида брашно, овесените ядки, сушените плодове и семките.
2.Маслото се разбива със захарта на крем. Добавят се портокаловата кора и яйцето. Слага се брашнената смес и всичко се разбърква само с лъжица, докато стане на тесто.
3.С помощта на лъжица за сладолед се загребват топки от сместа и се слагат върху хартия за печене на разстояние 7-8 см една от друга. Пекат се 10-12 мин. във фурна загрята до 190°С. Когато изстинат добре, се преместват в купа. Могат да се гарнират с разтопен шоколад.
Препоръчани напитки: Охладено шардоне с дъб; сочно плодово мерло, отлежало в дъб; коняк
Източник: menumag.bg