Редовна доза слънчева светлина е ключът за дълъг и здравословен живот, показва датско изследване. То установило още, че слънчевата светлина предпазва от сърдечни заболявания и преждевременна смърт.

Учените смятат, че ниските нива на витамин D увеличават значително риска от сърдечен удар, сърдечно заболяване и преждевременна смърт, предаде БГНЕС. Те препоръчват редовно да излизаме на слънце, тъй като около 90% от количествата витамин D в тялото се набавят от излагането на слънчева светлина.



Този витамин помага също така за подобряването на здравето на костите, предпазва от рахит в детска възраст и помага в борбата с рака. Учените от университета в Копенхаген и от Копенхагенската университетска болница сравнили нивата на витамина в кръвни проби от 10 000 датчани.

Д-р Петер Брондум-Якобсен от Копенхагенската университетска болница заяви, че това е най-голямото изследване до момента. "Ниските нива на витамин D, сравнени с оптималните нива, са свързани с 40% по-голям риск от исхемична болест на сърцето, 64% по-висок риск от сърдечен удар, 57% по-висок риск от преждевременна смърт и 81% по-висок риск от смърт вследствие на сърдечно заболяване", съобщи изследователят.



"Най-евтиният и най-лесен начин за набавяне на достатъчно витамин D е да позволим на слънцето да огрява кожата ни на редовни интервали. Освен това е важно да се избягват слънчевите изгаряния, които увеличават риска от рак на кожата. Диетата с добри количества витамин D също помага, но не е доказано, че витамин D като хранителна добавка предпазва от сърдечно заболяване и смърт", казва проф. Борге Нордесгаард, който също участвал в изследването.

Прекомерното излагане на слънце без предпазен слънцезащитен крем може да доведе до смъртоносен рак на кожата, но мнозина експерти са съгласни, че 10-15-минутно стоене на слънце ще увеличи нивата на витамин D, без да уврежда кожата. Препоръчва се също така консумирането на храни с високо съдържание на витамин D като риба, яйца, мляко или приемането му под формата на хранителна добавка.