Фъстъците и доматите рядко се явяват заедно на трапезата, но тази супа е истинско откровение за вкуса и то не само заради изкушаващите хрупкави бисквити със сусам.
Необходими продукти за 4 порции
за супата:
1 глава лук, ситно нарязана
3 скилидки чесън, ситно нарязани
1 с. л. настърган джинджифил
1 малка люта зелена чушка, ситно нарязана
2 с. л. зехтин
600 г пресни домати, обелени и нарязани на кубчета
1 с. л. доматено пюре
1 кубче pеленчуков бульон
100 г запечени белени фъстъци или 2 с. л. фъстъчено масло
за крекерите:
2 ч. ч. фини овесени ядки
2 с. л. сусам
1 ч. л. морска сол
½ ч. л. сода бикарбонат
50 мл зехтин
100 мл гореща вода
3-4 листа розмарин, ситно нарязани
Начин на приготвяне
1.Лукът се счуква в хаванче или се смила заедно с чесъна, джинджифила и чушката.
2.Сместа се разбърква в загретия зехтин, докато стане ароматна. Добавят се доматите и доматеното пюре, разбъркват се. Наливат се 500 мл вряща вода и се прибавя натрошеното кубче зеленчуков бульон. Супата се оставя да поври 10 - 15 мин., докато се сгъсти.
3.Фъстъците се счукват в хаванче или се смилат. Добавят се към супата и се разбъркват 2-3 мин. Супата може да се пасира или по желание да се остави с по-груба структура.
4.За крекерите овесените ядки и сусамът се слагат в кухненския робот, за да станат още по-фини, и се смесват със солта и содата. Сипват се зехтинът и водата и се оформя топка. Разточва се върху лист хартия за печене на пласт с дебелина 2-3 мм. Нарязва се на бисквити, които се изпичат в загрята фурна на 180˚ С за около 20 мин. Сервират се със супата.
Източник: menumag.bg