Артишокът досега беше известен само като кулинарен деликатес, но германски учени са установили, че помага на храносмилането.
Йоханес Майер от университета на Wuerzburg в Германия твърди пред EarthTimes.org, че суровите листа на артишока са особено полезни при нарушени функции на черния дроб и жлъчката.
Листата съдържат 6% от важен елемент с горчив вкус (цианин), която липсва в сърцевината на зеленчука.
Горчивият вкус на цианина, стимулира отделянето на жлъчен сок и подобрява разграждането на мазнините. Веществото обаче се губи когато зеленчукът се готви, дори когато листа се варят за чай.
Листата на артишока действат добре и срещу липса на апетит, висок холестерол и съдови заболявания.
Хората, които са алергични към артишок, трябва да избягват лекарства и добавки на основата на цианин, тези със заболявания на жлъчката трябва да се консултират със специалист, преди да опитат лечение с препарати, съдържащи вещества от артишок.