Някои жени забременяват без проблем. Но има и такива, при които забременяването е трудно и свързано с усложнения. Не винаги веднага след сватбата или вземането на решение за зачеване на дете, се случва да забременеете. От какво зависи забременяването и как да увеличим шансовете за зачеване?

Починете си

Организмът ни е изтощен от безумния начин и ритъм на живот и затова е в постоянен стрес. Мозъкът ни вижда опасността от износване на дете и често именно затова жените не могат да забременеят.

Много двойки, които старателно са се опитвали да заченат дете в продължение на дълъг период от време, в един момент се връщат с радостната новина след спокойна почивка. Обяснението за това е просто: по време на отпуската си почиват и душата, и тялото, вече не се занимаваме с натрапчивата мисъл за зачеване и жената се отпуска. Това помага за уравновесяване на хормоналния баланс, необходим за забременяване.

От друга страна, качеството на спермата зависи от сезоните: най-активни и плодовити са сперматозоидите в началото на пролетта, когато и природата се разбужда и през есента, когато организмът е наситен на витамини и минерали, не е знойно горещо и тялото е най-активно.

Затова, ако искате да станете родители и не ви се получава в града, идете заедно на почивка през есента или пролетта. Красивите плажове и планинският въздух помагат за релакс и зачеване.

Изчислете овулацията


Вероятността за зачеване се увеличава много по време на овулация – това е моментът, когато яйцеклетката е узряла напълно и готова за оплождане. Обикновено овулацията настъпва в средата на цикъла (около 14-я ден). Няколко дни преди настъпването на овулацията и около 3 дни след края й е най-подходящият момент за зачеване.

Много жени си водят календар на овулацията, като я изчисляват според базалната температура, със специални тестове или изследвания, които я определят според състава на слюнката. В дните на овулация е важно да опитвате да забременеете.

Спрете лекарствата

Много хормонални медикаменти пречат на забременяването. За успешно зачеване трябва да спрете приема им няколко месеца преди опитите за забременяване. Ефектът от хормоналните контрацептиви, например, може да е наличен до два месеца след спирането им, като понижава нивото на много от хормоните, необходими за забременяване. Един от страничните ефекти може да е т.нар. суперовулация – тогава е твърде вероятно да заченете близнаци заради едновременното узряване на едновременно две яйцеклетки.

Източник: dete.bg