Автор
Woman.bg

Броят на жените, забременяващи след 40, значително расте

Днес 35 години вече не се смятат за късна възраст за раждане на първото дете и често жените чакат дори до 40 години, за да решат искат ли да създадат семейство и да раждат дете.

Забременяването обаче на такава възраст по традиционния начин може да се окаже трудно, поради факта, че с течение на времето при жените намаляват функциите на репродуктивната система, изчезва жизненият запас от фоликули на яйцеклетките, а производството на естроген в организма намалява.

Ограниченият запас от яйцеклетки е главната причина за намаляване на детеродната способност. Яйцеклетките стареят, с всяка следваща година те са по-малко способни за оплождане, а матката става все по-малко приспособима към бременност. Затова колкото повече напредва възрастта, толкова по-малки са шансовете за забременяване и износване на плода.

С възрастта нарастват и шансовете за спонтанен аборт и за поява на вродени пороци при плода, тъй като матката е все по-малко способна да задържа ембриона, а процентът на хромозомните отклонения и формирането на непълноценни ембриони нараства при 2 от всеки 10 случая до 40-годишна възраст и при 4-5 от всеки 10 случая на 42-45 годишна възраст.

Тази статистика не означава, че жената, навършила 40 години, не може да забременее и да роди здраво дете, съобщават от zdrave.bg. Данните показват, че благадарение на новите научни методи жените раждат здрави деца след традиционно смятаната за детеродна възраст и дори след началота на климакса.

Някои жени на една и съща възраст са биологически значително по-млади от други. Техните яйчници функционират по-дълго от средното ниво по статистика.