Оказва се, че излишните килограми имат и своите положителни страни.

Пълните хора са по-щастливи, защото ген, свързан с наднорменото тегло, намалява и опасността от депресия, установи ново изследване, цитирано от британския в. "Дейли Телеграф".

Хората със специфични варианти на гена FTO, най-големият генетичен фактор за наднорменото тегло, са изложени на 8% по-малка опасност от депресия, установиха учените. Откритието, което за първи път свързва гена със защитата от депресия, може да обясни защо някои хора са по-щастливи от други.

То поставя под съмнение общоприетото мнение, че наднорменото тегло и депресията се засилват взаимно, т.е. пълните хора са по-склонни към депресия заради външния си вид, а депресираните хора са по-склонни да качват килограми заради не толкова активен начин на живот и нездравословни хранителни навици, предаде БГНЕС.

"Разликата от 8% е скромна и няма да промени много ежедневните грижи за пациентите, но открихме нова молекулярна основа за депресията", заяви ръководителят на изследването д-р Дейвид Мейър.

Предишно изследване върху близнаци и други братя и сестри показа, че в 40% от случаите депресията е наследствена, но нито едно проучване не успя категорично да свърже определени гени със заболяването.

За целите на новото изследване учените анализирали данни от 17 200 проби от ДНК, дарени от доброволци от 21 различни страни в рамките на по-широк проект на Института за изследване на народното здраве. Учените открили, че вариантът на гена FTO, за който вече беше доказано, че увеличава риска от наднормено тегло, понижава опасността от депресия. Същата връзка била установена по-късно от други три големи международни изследвания.