Диетолози съветват през зимата да се яде по-често хляб. Изследвания, проведени от испански учени, са показали, че тези участници в експеримента, които консумират хляб, имат по-здрав профил на липидите в кръвта, отколкото хората, които изключат хляба от ежедневния си порцион.

Липидният профил е комплекс с показатели за холестерина в организма, пише „Российская газета”, цитирано от Агенция Фокус.



Испанските експерти са установили, че при хората, които всеки ден ядат хляб, има по-ниско ниво на инсулина, което намалява риска от развитие на устойчивост на тъканите към инсулиновото въздействие.

По-рано британски учени разбиха мита за вредата от белия хляб, пише actualno.com. Според експерти от Британския фонд за храненето хлябът е ценен източник на витамини и минерални вещества. Той не предизвиква проблеми с храносмилането, нито умора или главоболие.