Когато се прекалява с количеството на изпитото вино, тогава нещата с неговата прословута полезност коренно се променят.
Като цяло, виното няма голяма хранителна стойност. Съдържа преди всичко въглехидрати, чието количеството зависи от сорта на гроздето, от което е направено самото вино, и известен брой калории.
Калоричността на виното отново зависи от сорта на гроздето. По калоричност, червеното вино взема преднина пред бялото. В 100 мл червено вино се съдържат около 100 ксал, а в същото количество бяло вино има приблизително 60-75 ксал.
В 100 мл червено вино се съдържат около 100 ксал
Вредата от алкохолното съдържание в напитки, съдържащи алкохол се крие в това, че сериозно се затруднява работата на черния дроб.
Особено важно за дамите е, че алкохолът забавя процеса по разграждане на мазнините и превръщането им в енергия. Затова е хубаво по време на диета или някакъв хранителен режим да не се прекалява с алкохолните напитки.