Анна София Матвеева от град Макеевка в Украйна създава лепкави портрети на известни личности от много необичаен материал – използвана дъвка. За всяко едно от нейните произведения са нужни около 1000 дъвки, пише wonders.bg.

22-годишната Анна София Матвеева казва, че съвсем случайно ѝ дошла идеята да използва дъвката по този начин. Тя и нейн приятел пътували с кола. Двамата дъвчели дъвка и в този момент Анна осъзнала, че еластичността на дъвката я прави идеален материал за създаване на изкуство.

София купува различни видове цветни дъвки и решава да пробва. За съжаление експериментът показал, че са нужни много повече усилия, отколкото предполагала в началото. Вместо да дъвче дъвките поотделно, София ги накисва във вода, и след това пробва да ги моделира с ръце, но забелязва, че материалът се разпада и не се задържа върху платното.

По-късно научава, че един ензим в нашата слюнка прави дъвката еластична и мека. Тогава осъзнава, че ще й бъде невъзможно да дъвче всички дъвки, необходими за творбите, които ще създава, и решава да потърси помощ. Именно в този момент нещата започват да стават не особено приятни…

Само за портрета на Стив Джобс (основател на Apple) Матвеева има нужда от над 1000 дъвки, така че тя моли съпруга си, роднините си и някои от нейните приятели да ѝ помогнат с „обработката” на материала.

Това я улеснява значително, тъй като веднъж сдъвкани, дъвките, дори и твърди, съдържат необходимия ензим и просто се нуждаят от известно време в микровълновата, преди да бъдат залепени на платното.

Всяко от нейните произведения на изкуството съдържа в себе си ДНК-то и слюнката на няколко десетки хора. София поставя всяко парче дъвка с голи ръце, но споделя, че не изпитва отвращение, защото „трябва да се справя със същите проблеми, с които се налага да се справя един зъболекар или един хирург.”

Досега София Матвеева е завършила пет картини, но работи по още пет-шест. Тя възнамерява да изложи уникалните си творби в една художествена галерия в Донецк, Украйна и се надява да ги продаде.

Портретът на Стив Джобс ще бъде предложен за $1000, цена, която според Анна е напълно справедлива, като се има предвид, че само дъвката и платното струват $125.