Под ядково мляко се разбира сместа от накиснати за няколко часа в малко вода ядки, които след това се разбиват в блендер и прецеждат през тензух.
Напитката има белезникаво бял цвят, с което наподобява на кравето мляко, но според вегетарианците и суровоядите не притежава неговите отрицателни черти.
Тъй като модерната технология на гледане на животните за мляко и на обработката обикновено са нездравословни, много хора консумират ядково мляко.
То не съдържа онези съставки от кравето мляко, които стомашно-чревната система на някои хора обработва трудно и които могат да причинят диария и подуване.
Начинът на приготвяне на млякото от ядки е изключително лесен и дава голям избор за добавянето на различни овкусяващи съставки като мед, сухи и пресни плодове, подправки. Ядките могат да бъдат от коноп, соя, слънчоглед, ориз, кокос, лешници, кашу, бадеми, които са най-често използваните.
Важно предимство на ядковото мляко спрямо животинското е това, че не съдържа лактоза. При някои хора може да се развие лактозна непоносимост и затова те трябва да избягват консумацията на всички видове млечни продукти.
Ядковото мляко напълно може да замести животинското. То съдържа много полезни вещества и има много малко калории, освен това е безопасно за сурова консумация.
Подходящо е за диабетици, тъй като има нисък гликемичен индекс. В него не се съдържа холестерол, но същевременно включва полезни растителни мазнини, много витамини, минерали, есенциални мастни киселини, калий и калций.
Всички ядкови млека се приготвят по един и същ начин. Необходими ви са една чаша сурови ядки, 3-4 чаши вода, блендер и марля за прецеждане или торбичка за ядкови млека, която можете да закупите от магазин за здравословни стоки.
Първо трябва да накиснете суровите ядки за поне 8 часа във вода. След това ядките се изплакват, изцеждат се и се поставят в блендера. Добавя се вода, в зависимост от това колко искате да е гъсто млякото. Тук е моментът, ако искате да добавите други съставки за овкусяване на млякото, макар че някои можете да добавите по-късно.
След това пускате блендера, за да смелят ядките. Процедурата отнема максимум 2 минути. Прецеждате през марля или торбичка за сирене течността.
Можете да съхраните полученото мляко в хладилника за няколко дни, най-добре в стъклена бутилка.
Не бързайте да изхвърляте остатъка в марлята. Може да го използвате например в десерти или супи.
За разлика от повечето ядкови млека конопеното мляко трябва да се консумира веднага или да се замрази. Сусамовото пък съдържа много калций, което го прави предпочитана напитка през кравето мляко в превенция на много болести.