Вече ви разказахме за приготовленията четири и два месеца преди сватбата.

Днес продължаваме с планирането на един от най-важните дни в живота на всяка жена.

Един месец преди сватбата

1. Напишете и изпратете поканите, предайте ги лично на най-важните гости.

2. Резервирайте и платете билетите/хотела за медения месец. Ако планирате екзотично пътешествие, проверете дали са ви необходими някакви специални ваксини и визи (за визите уточнете и сроковете на издаване).

3. Напишете си списък на желанията за сватбен подарък. Пет тостера, три кафеварки и десет комплекта чаршафи с неподходящ за леглото ви размер – това е кошмарът на всяка непредвидлива булка. Изберете си „жертва“ - човек, който да координира подаръците. Може да е ваша близка приятелка или роднина на вас или годеника ви. Можете също така да съставите списъка си в интернет и да го разпратите на гостите.

4. Купете халки. Най-добре ги изберете заедно с годеника и предварително проучете всички вярвания, свързани с брачните халки.

5. Поръчайте автомобили. Ако го правите чрез интернет, обърнете внимание дали на снимките се виждат регистрационните номера. Малките агенции често предлагат наети от трето място коли, тъй като не разполагат със собствен паркинг. А това може да доведе и до неприятни недоразумения.

6. Купете аксесоари, подходящи за роклята ви и козметични продукти (ако все още не сте го направили).

С какво ще се сблъскате: бъдещите булки обикновено изпадат в една от двете крайности – или страстно желаят да направят идеалната сватба, или изпитват силен стремеж да вдигнат ръце от всичко. Често хората не са подготвени за това, че положителните емоции също са вид стрес. Проблемът може да се реши с дълги разходки из града с годеника (можете да си изберете и ресторант, докато разпускате), вани с аромат на лавандула, уроци по танци, спортуване, водене на дневник и вече в краен случай – успокоителни средства, например валериан. Списъкът с подаръците заслужава повишеното ви внимание – не се притеснявайте да напишете в него точно това, от което имате нужда, дори ако ви се струва твърде скъпо. Не е изключено част от гостите да се обединят за закупуването на общ подарък.

Две седмици преди сватбата

1. Свържете се с поканените и уточнете дали ще могат да присъстват. Запълнете последните графи в таблицата с гостите и определете окончателната им бройка.

2. Обсъдете окончателния вариант на менюто.

3. Изберете и поръчайте сватбена торта. Възможно е сладкарите да ви поискат депозит или разписка, с която да гарантирате, че ще върнете подставката за многоетажното „чудо“.

4. Обсъдете стила на декориране на ресторанта и масите. Може да ви се наложи да купите балони, свещи, салфетки, гирлянди и др.

5. Купете дребните неща – малките награди за игрите на тържеството, шампанското, чашите за него и т.н.

6. Пробвайте пак роклята, при това сложете и обувките, избраното бельо, ръкавиците, бижутата и т.н. Уверете се, че всичко е наред, изгладете роклята и я скрийте хубавичко от очите на младоженеца.

7. Запишете се на специален курс СПА-процедури за булки. Той може да включва от три до седем дни, през които по два часа дневно ще се наслаждавате на масажи, скраб, пилинг, компреси, маски и ароматерапия. В никакъв случай не се хвърляйте в необмислени диети – промените в менюто могат да се отразят неприятно на състоянието на кожата ви.

С какво ще се сблъскате: със завистта на околните! За по-далечните познати си запазете спокойна усмивка и фразата „Завиждай ми мълчаливо, моля“. Ако някоя ваша приятелка се държи неадекватно, не споделяйте подробности за сватбата с нея и се ограничете с общи изказвания като „Всичко е наред“ или дори „Само си късам нервите“.


Една седмица преди сватбата

1. Съставете план на настаняване на гостите на масата и надпишете табелки с имената им.

2. Съберете в една чантичка всичко необходимо за поддържане на красотата ви:

* Пудра, тампон за нея и четки – най-добре професионални;
* Очна спирала;
* Червило или гланц;
* Лак за коса, гребен;
* Кърпички – матиращи, влажни и обикновени;
* Дезодорант и парфюм;
* Минерална вода в спрей-флакон за освежаване на кожата и грима.
* Бронзираща пудра – тя ще оживи цвета на лицето ви и може да се ползва вместо руж;
* Капки за очи „Визин“;
* Пиличка и лак за нокти;
* Огледало;
* Няколко фиби и шноли (за всеки случай)

3. Поръчайте булчинския букет и украсата за помещенията и колите.

4. Направете си моминско парти!

5. Свържете се с всички ангажирани изпълнители (от гримьор, през шофьор, до управител на ресторант), за да потвърдите, че всичко ще върви според уговорките ви. Обадете се и на приятелите и близките си, от чиято помощ ще имате нужда през следващите дни.

6. Поносете обувките си вкъщи, за да се поотпуснат и да свикнете да се движите с тях.

7. Обмислете маршрута на фотосесията си на открито, стараейки се да се застраховате от неочаквани промени във времето. Не се притеснявайте да обсъдите това с фотографа си, той най-вероятно има изпитани решения.

8. Съставете план на деня на сватбата с поне приблизително разписание по часове за всяко нещо.

С какво ще се сблъскате: ще трябва да помогнете на любимия си да преодолее трудния момент на прощаване със свободата. За това няма универсални решения, просто се постарайте да не подливате масло в огъня и да не разпалвате кавги. Не го задушавайте с любовта си! И не е нужно да контролирате всяка негова стъпка – той вече е взел решението си и е избрал да сподели живота си с вас.


Един ден преди сватбата

1. Съберете всичко необходимо:

* Халки;
* Лични документи и квитанции, удостоверяващи, че сте платили за предстоящите услуги;
* Списък на необходимите телефони – например на гримьора, на управителя на ресторанта, на конферансието и др. Включете ги в една група, озаглавена „Сватба“;
* Аптечка;
* Чантата с козметичните ви продукти и аксесоари;
* Шампанското, чашите и бонбоните;
* Резервни дамски чорапи или чорапогащник;
* Конец, игла, безопасни игли, ножици.

2. Успокойте се! Всичко ще бъде наред. Не прекалявайте с пиенето, тъй като това може да се отрази на лицето ви. Подпухналото лице няма да ви направи по-привлекателна!

И за финал – горчиво!