Автор
Woman.bg

Анимационни герои, вдъхновени от реални личности

Представяме си аниматорите на Дисни прегърбени над чертожните си маси, създаващи причудливи и пълни с красота и въображение рисунки върху хартия (или днес, таблети и монитори).

Една малка тайна от техния свят вероятно ще ви изненада. Творчеството им през годините всъщност е било вдъхновено от реални личности, известни хора на филмовото, танцовото и музикалното изкуство. Те се превръщат в първоизточник на образите на лицата на едни от най-обичаните анимационни герои.

Дори чаровния бездомник от филмчето „Лейди и Скитникът“ си има свой реален брат близнак, който художникът Ед Пенър случайно видял на улицата и припознал като вдъхновение за нарисуването на своя Скитник. Друг е въпросът, че въпросният първообраз се оказал женско куче.

Уолт Дисни повел компанията си към лидерство в бранша и още със създаването на „Снежанка“ през 1937 той задал основните тенденции в направата на един истински анимационен шедьовър – реални актьори изиграват филмчета, а върху тях след това се рисуват анимационните герои.

Снежанка – Мардж Чемпиън

Алиса – Катрин Бемонт

Освен образа на Алиса тя вдъхновява и нарисуването на Уенди от „Питър Пан“.

Урсула – Дивайн

Известният травестит Дивайн бил прерисуван като злата морска вещица Урсула от филмчето „Малката русалка“.

Ариел – Алиса Милано

Независимо, че актрисата Шери Стоунър била моделът, по чиито движения и игра е рисувана Ариел, аниматорите вплели в образа на русалката чертите на 16-годишната тогава Алиса Милано.

Покахонтас – Ирене Бедрад

Красивата актриса с индиански корени била едновременно вокално и визуално вдъхновение за образа на Покахонтас.

Аладин – Том Круз

Първоначалният първообраз на Аладин бил Майкъл Дж. Фокс, но продуцентите намирали за твърде момчешко излъчването му. Това е и причината да се обърнат към мъжествените черти на Том Круз.

Питър Пан – Боби Дрискол

Освен, че по него е рисуван анимационният Питър Пан, той изиграва и главната роля в телевизионната продукция за непорасналото момче през 1953г.

Принцеса Аврова – Хелън Стейнли

Вещицата от „Спящата красавица“ - Илинор Оудли

Освен злата вещица от приказката за омагьосаната принцеса, Оудли инспирира и образа на вълшебницата от „Пепеляшка“.