Съвсем скоро ще започнем да се подготвяме за Великден, затова решихме да ви запознаем с една много интересна рецепта.

Необходими продукти:

* 700 гр. брашно
* 250 гр. мляко
* 3-4 кокоши яйца
* 1 жълтък
* 200 гр. краве масло
* 1/2 чаша пудра захар
* Щипка сол
* 1 пакетче суха мая (12 гр.)
* 1 пакетче ванилия
* 2 шепи едри стафиди без семки
* Сусамено семе
* 7 яйчени черупки
* Малко олио

Начин на приготвяне:


Разтворете захарта в топло мляко и добавете маята. Разбъркайте и оставете сместа на топло за 15 минути.

В пресятото брашно добавете втасалата мая, яйцата, размекнатото масло и ванилията. Омесете тесто и го оставете на топло за 30-60 мин., покрито с кърпа.

Когато обемът на тестото нарасне двойно, добавете стафидите, разбъркайте и разделете тестото на три части. За целта първо го разделете надве, а после откъснете от едната половинка малко парче.

Поставете по-голямата част от тестото в кръгла силиконова тава. Разстелете го и о намажете с олио. После го разрежете с остър нож на осем части от центъра, без да прерязвате външния ръб.

Обърнете всеки триъгълник навън. В центъра постелете средното по размер парче тесто и повторете процедурата.

Сложете най-малкото парче тесто в средата на готовото „цвете“, наредете в него яйчените черупки и леко ги притиснете. Намажете тестото със смес от жълтък и мляко. Ако не искате коричката да е с много наситен цвят, можете и да не смазвате повърхността.

Поръсете „листенцата на цветето“ със сусам. Сложете козунака в загрята до 200 градуса фурна, намалете на 180 градуса и печете 25-30 минути.

С дървена клечка за зъби или шиш можете да проверите дали е готов козунакът. За да не изгори коричката отгоре, можете да я покриете с влажна хартия. След изпичане извадете черупките и сложете на тяхно място великденски яйца.