Не е известно кога за пръв път са започнали да се боядисват яйца. Има исторически и археологически данни, че римляните, галите, египтяните и китайците почитали яйцето като символ на вселената.

От древни времена хората боядисвали и си разменяли яйца по това време на годината. Ритуалите, свързани с тях, символизирали раждането на живота.

В езическите времена яйцето символизира възраждането на земята след зимата.

На яйцето е приписвана магическа сила. Слагали го в основите на строящите се къщи, бременните го носели в ръкавите си, за да предскажат пола на децата, във Франция младоженките настъпвали яйце преди да прекосят прага на новия си дом.

С идването на Християнството се сменила и символиката. Яйцето символизирало вече не прераждането на земята, а на човека. Християните тачели яйцето и го сравнявали с гроба, от който Христос възкръснал.

Стари полски легенди преплитат фолклора и християнските вярвания за яйцето и неговия празник. В една от легендите се споменава Св.Дева Мария. В нея се разказва, че тя дарявала яйца на рицарите на кръста. Плачейки, тя ги умолявала да бъдат по - милостиви. Сълзите и падали върху яйцата, покривайки ги с брилянтен цвят.

Днес шареното яйце е неотменна част от празнуването на Великден в християнството.

Висящи декоративни яйца

В България по традиция яйцата се боядисват на Велики четвъртък или Велика събота, като броят им зависи от членовете на семейството. Първото се оцветява винаги в червено от най-възрастната жена. Докато то е още топло и прясно боядисано, тя рисува кръстен знак на челата на децата, за да бъдат здрави.

В католическите държави шарените яйца се крият от децата, които трябва да ги намерят на Великден. Те вярват, че ги е скрил не друг, а Великденският заек. Ако се чудиш от кога зайците снасят яйца – и за това си има обяснение.

Великденски заек ФРЕД

Стара легенда разказва, че Великденският заек някога бил голяма красива птица, принадлежаща на богинята Естра. Веднъж тя я превърнала в див заек и тъй като той все още бил птица по душа, продължавал да прави гнезда и да ги пълни с яйца.

Декоративен сезал