Напролет, когато всичко цъфти и ухае, приблизително всеки пети жител на планетата започва да проклина красивите цветове.

Кихане, сълзящи очи, хрема, световъртеж и обща отпадналост – не, не говорим за простуда, а за сезонна алергия. Тя може да превърне дългоочакваната топла пролет в истинско мъчение.

Алергията към полени се предизвиква не от произволен цветен прашец, а само от такъв, който притежава определени свойства. Например прашецът на плодовите дървета, който е едър и лепкав. Обикновено не лети надалеч и концентрацията му във въздуха е ниска. Затова хората крайно рядко развиват алергия към този прашец. По-често болните са чувствителни към ярките цветя, образуващи гъсти насаждения – като глухарчета и акации.

По-опасен е прашецът от растение, които се опрашват с помощта на вятъра. Те обикновено имат малки и незабележими цветове без мирис. Прашецът им е много ситен, не е лепкав и има гладка повърхност, за да прелита лесно на големи разстояния. Например прашец от амброзия може да се намери на 500 км. от крайбрежието на САЩ, където растението е основен алерген. Прашецът прониква дълбоко в дихателните пътища и предизвиква алергична реакция с обичайните симптоми – хрема, оток на лигавиците, сълзене на очите, а понякога и затруднения в дишането и астма.

Има три основни вида растения, чийто прашец предизвиква алергия – дървета, житни растения и плевели. Затова алергията към полени често се пробужда в периода на цъфтенето им. Пролетният пик продължава от средата на април до края на май. Свързан е с цъфтенето на леските, брезите, тополите и боровете. През този период предразположените към алергия хора трябва да избягват разходките из гори и паркове.

Летният пик трае от началото на юни до края на юли. Виновниците за това са житните полски треви. Повечето хора са алергични именно към тези полени.

Мнозина погрешно смятат, че са алергични към пухчетата от тополите. Те обаче изобщо не представляват прашец и не предизвикват алергия. Истинската причина за лошото самочувствие е прашецът от цъфтящите по същото време треви. Затова в този период не се препоръчва да се разхождате из поля.

Лятно-есенният пик продължава от края на юни и до началото на септември. През този период цъфтят плевелите – коприва, пелин, щир. Можете да намалите въздействието им върху организма само по два начина – като прекарате периода в климатична зона, където има малко такива растения или като изобщо не излизате навън.

Оцеляването

Искате да избегнете неприятните изненади на сенната хрема? За целта ще трябва да спазите няколко прости правила.

Избирайте си подходящо време, за да намалите контакта с полените. Повечето растения опрашвани от вятъра изхвърлят прашеца си рано сутрин. При това обаче концентрацията му във въздуха е най-висока през деня или в ранния следобед. Не забравяйте и това, че в мрачно и влажно време прашецът не успява да прелети големи разстояния.

Идете временно да живеете другаде. По време на активния цъфтеж на алергенните растения е най-добре да отидете на вила или в почивна станция, разположена сред борова гора. В такива гори крайно рядко се срещат алергени. Почивката на село също ще подобри състоянието ви. В градския въздух полените се смесват и с множество химични дразнители, които оказват силно влияние на отслабения организъм.

Избягвайте контакт с високоалергенни вещества. Сенната хрема може да се засили, ако организмът ви се сблъска и с други алергени. Затова през опасния период приберете на скришно място сухата храна за рибки и пакетите с битова химия, не галете котката на съседите и се разхождайте далеч от цъфтящи храсти и треви.

Алергия може да предизвика и домашният прах, така че минавайте дома си с мокър парцал всеки ден. През пролетта и лятото е по-добре да свалите от стените всички лесно прашасващи украшения.

Алергична реакция на очите могат да предизвикат козметични средства и парфюми. Затова в сезона на сенната хрема се къпете без гелове и сапун и се старайте шампоанът да не попада на лицето ви.

Не опитвайте нови продукти. Ако сте свикнали с някаква определена диета, която не предизвиква у вас алергични реакции, не се поддавайте на изкушението да пробвате нещо „по-различно“. Особено внимателни бъдете с ягодите, рибата и яйцата – те съдържат най-активните хранителни алергени, които в този критичен за организма период могат да станат причина за обостряне на алергията.

Предотвратявайте пристъпите. Ако вече знаете към кое растение сте алергични, започнете да взимате лекарства против алергия една-две седмици преди периода му на цъфтеж. Така организмът ще се подготви за срещата с алергена.