Продукти
120 г брашно бяло
120 г бадеми настъргани или едро смлени бадеми + 40 г цели
0,5 к.л. бакпулвер
60 г захар
1 пакетче ванилена захар
100 г масло студено
3 с.л. вода студена
Начин на приготвяне
В тава пресяваме брашното заедно с бакпулвера, добавяме ядките, захарта и ваниловата захар.
Прехвърляме в блендер, заедно с маслото, нарязано на кубчета и пулсираме няколко пъти - докато стане на едри трохи.
Изсипваме сместа в тавичка, добавяме водата и правим съставките на топка, без да месим продължително. Добавяме целите бадеми и отново размесваме леко.
Поставяме тестото върху парче стреч фолио, приплескваме го на плоска топка, увиваме го и го слагаме в хладилника да се стегне.
Върху набрашнен плот разточваме стегнатото до подходяща степен тесто на кора с дебелина около 5-6 мм, изрязваме кръгчета и ги слагаме в застлана с хартия за печене тава.
Покриваме тавата със стреч фолио и слагаме в хладилника да стегнат.
Изстудени ги слагаме в тавата, в предварително загрята до 180 градуса фурна и печем 8-10 минути.
Изчакваме леко да се охладят, изваждаме ги от тавата и ги охлаждаме окончателно върху решетка.
С така приготвеното тесто се получават около 30 броя сладки.
Източник: kulinaria.bg