Автор
Woman.bg

Как хормоните променят състоянието на кожата

Характерна за бременността е промяната на състоянието на кожата. Понякога тя е положителна, а понякога създава малко грижи – кожата става необичайно суха, появява се акне, лесно хваща тен и др.

Промените са индивидуални и всяка бременна жена трябва да се грижи добре за състоянието на кожата си, предупреждава mamatatkoiaz.bg.

Хормоните са главният причинител на тези състояния.

Поява на акне

Много жени получават акне през този период. Добре е лицето да се поддържа много чисто и да се използват меки почистващи средства. Гримът да се ограничи или да е по-щадящ. Фондьотенът например е добре да бъде на водна основа.

При посещение при дерматолог е задължително той да бъде предупреден за наличието на бременност. Някой лекарства могат да навредят на плода.

Чувствителност към слънцето

Добре е да се използват кремове с висок слънцезащитен фактор, тъй като кожата може да изгаря по-лесно по време на бременността. А най- добре е да се избягва слънцето, тъй като загарът повишава рискът от рак на кожата, бръчки и петна.

Не е подходящо да се използват продукти за изкуствен тен. Не е доказано, че те са безопасни за плода.

„Маска на бременността”

Слънчевият загар през този период може да доведе до появата на мелазма – пигментно изменение на лицето.

Образуване на тъмна линия от пъпа до венерения хълм

Причнинява се от хормоните на бременността и изчезва след раждането.

Поява на кожни висулки

Тези образувания се появяват по гърдите, подмишечните ямки и шията. Могат да се отстранят от вашият лекар чрез проста процедура.

Възможно е промените да са и положителни. Понякога кожата става по-сияйна и акнето (ако е имало такова преди бременността) се изчиства.

А сега нека ви подарим освен информация за промяната на кожата под въздействието на хормони, така и възможност да спечелите едногодишен абонамент за продуктите на Mustela. Достатъчно е да отговорите на въпросите в играта "Мама знае най-добре!", за да участвате в томболата. Успех на всички!