Във всеобщите представи златото най-често намира приложение в бижутерията, монетарната политика и денталната медицина. Но неотдавна 24-каратовото злато започна да се използва и като козметична терапия за лице.

Така в 21-ви в. е съвсем възможно да заприличате на златната маска на някой египетсти фараон или на намерената в България маска на Терес.

Всъщност историците споменават, че за да поддържа красотата си Клеопатра всяка нощ е спяла със златна маска на лицето. И не само... от столетия чистото злато е считано за ефикасно средство за запазване на младостта.

Днес китайската козметична компания Умосен е разработила терапия при която върху лицето се поставя тънък лист 24-каратово злато. След това се прави нежен масаж докато златото напълно изчезне и се абсорбира от кожата.

Тази терапия обаче не е по джоба на всеки. Цената и варира от 400 до 500 $, а самата процедура се предлага в малък брой елитни спа-центрове зад океана.

Предполага се, че резултатът от луксозната процедура ще бъде обновена кожа, намаляване на бръчките, заличаване на недостатъците и петната. С две думи - съвършено лице.