Истина стара като света е, че по своята нагласа към света хората биват песимисти или оптимисти, или нещо по средата.

Също толкова стар е и спорът за това кой вид натура води до повече щастие и успех. Една новина, публикувана в livescience.com науката най-накрая има определен отговор на този въпрос.

Факт е, че оптимизмът е хубаво нещо. Редица научни проучвания през годините са показвали, без изключение, че оптимистите като цяло са по-щастливи и живеят по-дълго от хората, които имат, да речем, не толкова лъчезарна натура.

Изследванията обаче показват и че прекаленият оптимизъм и позитивното мислене на всяка цена имат своята цена, пише obekti.bg. Те водят например до нереалистични очаквания и до липса на вярна преценка за това какви усилия изисква определено начинание и какви реални опасности трябва да бъдат предвидени и избегнати.

Според психолога София Чоу от Националния университет на Тайван най-успешни и щастливи в живота са хората, които съчетават оптимизъм и реализъм – т.нар. реалистични оптимисти. Ученият представи своите открития по време на наскоро проведената среща на Американската психологична асоциация (American Psychological Association) в Хавай. Изводите са резултат от поредица изследвания на 200 тайвански студента.

Според Чоу реалистичните песимисти съчетават най-доброто от двата свята, защото притежават позитивната нагласа на оптимистите и трезвата оценка за реалността на песимистите. Тази комбинация от позитивизъм и реализъм води до по-добри оценки в университета, до повече успехи в работата и до по-удовлетворяващ личен живот. Една от основните причини за този позитивен ефект е, че не си правят „позитивни илюзии”, не разчитат на късмета си и имат по-добър самоконтрол.

Сред всички ползи от това да бъдеш реалистичен оптимист обаче има и един недостатък. Хората с тази успешна и балансирана нагласа са по-склонни да се тревожат, в сравнение с оптимистите, които имат нереалистични очаквания. Причината за това е, че те разпознават предварително трудностите и възможностите за провал, вместо да се успокояват с позитивни илюзии, обяснява Чоу.