Понякога фотографите наистина ни поразяват с изкуството си, с умението си да отразят по уникален начин заобикалящия ги свят и да ни накарат да го видим по нов начин.

Друг път пък правят нещо толкова отвратително или обикновено, че не можем изобщо да разберем защо тази снимка е призната за шедьовър. Ще ви представим няколко снимки, които са били продадени за милиони долари.

1. Рейн II (1999)

Четете още: 10 тайнствени подводни града


Автор — Андреас Гурски
Цена — $4 338 500


Андреас Гурски е известен немски художник. Направил е много снимки, продадени по-късно за баснословни суми. През 1999 г. направил снимката „Рейн ІІ“, на която виждаме река Рейн и величественото небе над нея. Гурски е направил общо шест изображения на Рейн, но „Рейн ІІ“ е най-голямата снимка от серията. Най-необичайното в нея е, че е създадена с помощта на Фотошоп. Поначало на фона имало неприятни детайли като електростанция, пристанищни съоръжения и минувач, разхождащ кучето си. Гурски изтрил всичко това, оставяйки само реката и бреговете й. Коментирал действията си по следния начин: „Колкото и да е парадоксално това, този изглед към Рейн не можеше да бъде получен на място. Необходимо беше да обработя допълнително снимката, за да запечатам облика на съвременната река“. След обработката той разпечатал снимката в мащаб 185.4 х 363.5 см. и я сложил в рамка с акрилово стъкло. Снимката била продадена на търга „Christie's” в Ню Йорк за $4 338 500 пез 2011 г.. Купувач била галерията на Моника Шпрют в Кьолн. По-късно снимката била препродадена на известен колекционер.

2. Без име #96 (1981)

Четете още: Най-богатите фотографи в света


Автор — Синди Шерман
Цена — $3 890 500


Американската фотографка Синди Шерман се занимавала със заснемането на аранжирани снимки. Творбите й били широко известни сред хората на изкуството. Шерман заема седмо място в класацията „Стоте най-влиятелни личности в арт-света-2011“ на „ArtReview”. Самата Синди се смята за художник-перформансист и категорично отказва да се нарича фотограф. Една от най-известните и най-скъпите й творби е снимката #96, направена през 1981 г. На кадъра се вижда момиче с лунички с рижава коса и ярко оранжеви дрехи. Самата Шерман твърди, че снимката има дълбок скрит смисъл. Момичето е едновременно съблазнително и невинно, държи в ръка отрязък от вестник с обяви за запознанства – неукрепналата й женска същност търси начин да се изрази. Снимката била закупена на търга „Christie's” през 2011 г. от неизвестен колекционер.

3. За Нейно величество, колаж от снимки (1973)



Автори — Гилбърт Прош и Джордж Пасмор
Цена — $3 765 276


Британските художници Гилбърт Прош и Джордж Пасмор се занимават с перформанс-фотография. Спечелили са световна известност с творбите си, в които играят ролята на живи скулптури.

Колажът от снимки, направен още през 1973 г., бил продаден за огромна сума на търг през 2008 г.. На черно-белите снимки виждаме мъже със скъпи костюми и интериорни елементи на фона. Купувачът е неизвестен.

4. „Мъртвите воини говорят“ (1992)



Автор — Джеф Уол
Цена — $3 666 500


Канадският фотограф Джеф Уол е станал известен с мащабните си фотографии. Негова „визитна карта“ е разработената от него технология за печат върху прозрачна основа. Най-известната му творба е „Мъртвите воини говорят“ и е вдъхновена от войната в Афганистан. Въпреки реалистичния вид на сцената, кадърът всъщност е плод на аранжирана постановка – всички хора на снимката са актьори. Уол използвал грим и костюми. Снимката била заснета в студио, а по-късно обработена на компютър. Готовото изображение с размер 229 х 417 см. било отпечатано на прозрачна основа и опаковано в пластмасов бокс.

5. Без име (Каубой) (2001–2002)



Автор — Ричард Принс
Цена — $3 401 000

Ричард Принс се смята за един от най-известните американски художници на своето поколение. Основни теми в творбите му са стилизациите в духа на „американската античност“ и съвременният консуматорски свят. Заслужил е световната си известност с три снимки, една от които е „Каубой“. Направена е специално за рекламната кампания на „Марлборо“. По думите на художника каубоят на снимката е представен не като типичен еталон за мъжествен американец, възпят в уестърните, а като илюзорен секс-символ, недостижимия идеал на обикновения мъж. Снимката бива продадена през 2007 г. на търга „Christie's”.

6. 99 цента II, диптих (2001)



Автор — Андреас Гурски
Цена — $3 346 456


Споменатата по-горе снимка „Рейн II“ не е единствената скъпа и прескъпа творба на Гурски. Диптихът му „99 цента ІІ“ бил продаден за малко по-скромна сума, но въпреки това спечелил на създателя си още няколко милиона долара. На снимката виждаме супермаркет, пълен със стоки. Двете снимки си приличат поразително много и се различават само по ракурса на снимане. Разбира се Гурски е прибегнал и до компютърна обработка, за да отстрани от кадъра излишните елементи – клиенти и ниско висящи лампи. Снимката била закупена през 2007 г. от украинския бизнесмен Виктор Пинчук. Високата й цена е обусловена преди всичко от името на автора, който вече бил прочут по време на продажбата.

7. Лос Анджелис (1998)



Автор — Андреас Гурски
Цена — $2 941 755


На друга снимка на Гурски виждаме нощен изглед към Лос Анджелис. От височината на птичи полет градът изглежда като поле от далечни изкуствени светлинки. Снимката символизира съвременния свят и мястото на човека в него. Според замисъла на художника човекът е главният герой на този кадър. Всеки от нас живее в огромния свят на всеобщата глобализация и заема местенцето си сред милиони себеподобни.

8. Езеро на лунна светлина (1904)



Автор — Эдуард Стайхен
Цена — $2 928 000

Художникът-импресионист Эдуард Стайхен е творил през първата половина на ХХ век, създавайки известната поредица портрети а холивудски знаменитости. По-късно се заел с кино-документалистика и получил няколко награди „Оскар“ за това. Най-известната му снимка „Езеро на лунна светлина“ е автохромна фотография, поначало изпълнена като черно-бяла снимка. Езерото добило цвят благодарение на използвано от Стайхен светочувствително желе. Никой не бил използвал подобна технология преди това, така че кадърът спокойно може да се смята за първата цветна фотография в историята. През 2006 г. „Езеро на лунна светлина“ било продадено на търга „Сотбис“ за луди пари. Цената е донякъде обоснована – все пак снимката е на повече от век и е отлично запазен паметник на историята на фотографията.

9. Без име #153 (1985)



Автор — Синди Шерман
Цена — $2 770 500


Още една творба на Синди Шерман — снимка без име #153. На нея виждаме мъртва изцапана с пръст жена с побеляла коса, изцъклени очи и полуотворена уста. На бузата й има синина. Снимката е страшничка, но въпреки това е била продадена на търг за милиони.

10. Били Хлапето (1879–80)



Автор — неизвестен
Цена — $2 300 000


Били Хлапето бил американски престъпник, обвинен в убийствата на 21 души. Губернаторът на един от щатите в Дивия Запад определил огромна награда за главата му. Били бил убит от шуриф Пат Гарет, който по-късно написал биографията на главореза. Снимката е уникална с това, че е единственото запазено изображение на Били Хлапето. Други снимки на убиеца няма. Била е продадена през 2011 г. на 22-рия ежегоден търг „Brian Lebel’s Old West Show & Auction“ в Денвър. Колекционерът Уилям Кох дал над 2 млн. долара за снимката, въпреки че организаторите не очаквали да получат за нея повече от 400 хиляди. Смята се, че снимката е направена от приятеля на Хлапето Дан Дедрик. Днешно време обаче е невъзможно авторът да бъде установен със сигурност. Снимката е направена по метода на амбротипията – с метална пластина и огледално отразено изображение.