Автор
Woman.bg

Третата година носи най-много щастие в брака

Двойките започват да се чувстват най-удобно след третата година от съвместното си съжителство. Това всъщност е най-щастливият период от брака.

Изследване сред 2000 женени възрастни установило, че годината след сватбените вълнения е последвана от година, в която партньорите се опознават, но третата година те вече приемат несъвършенствата на другия и започват да правят планове за деца, а това допълнително заздравява връзката им.

Изследването, осъществено по поръчка на британската адвокатска кантора Слейтър и Гордън, специализирана в семейното право, анализирало динамиката на съвременния семеен живот. То установило, че до третата годишнина и двете страни са доволни от финансовите последици от брака, свързани със споделянето на сметките и разходите.

Четете още: Майкъл Дъглас иска да спаси брака си

Луксът, свързан с влизането на две заплати в семейството, също допринася за щастието в третата година от брака, както и близкият край на ремонтите и подобренията по семейното жилище. Изследването показало още, че петата година от брака е най-тежка заради фактори като умора и дори изтощение от увеличаващата се работа и децата.

Опознаването на партньорите, честите спорове за поделянето на домакинската работа и стресът от финансовите проблеми също оказват влияние. Появата на деца в семейството около петата година поставя връзката под допълнително напрежение.

Изследването установило още, че седмата година е "кладенецът" и изплуването от него открива пътя за дълъг и щастлив брак. Една трета от участниците в допитването заявили, че няма достатъчно обич в брака им, а 20% признали, че има дни, в които съжаляват за решението си да минат под венчило.

Разминаванията в желанието за секс, различните хобита и предпочитания също създават проблеми след първите години на брака. Половината от участниците в изследването заявили, че сватбата е най-щастливият ден в живота им.

Четете още: Мъжете милионери предпочитат да излизат с жени с по-малко пари

10% от участниците споделили, че обичат партньора си по-малко, отколкото в сватбения ден. Около 20% заявили, че бракът им не се развивал така както им се е искало, а 40% признали, че биха могли да направят повече, за да са щастливи в брака си, пише БГНЕС.