Ако сте в депресия след несполучлива връзка или пък търсите дълго подходящ партньор, възможно е за определено време да оставите секса настрана.

Подобни прекъсвания не винаги се преодоляват тежко – често човек се отвлича по работата и веселото общуване с приятели или пък просто не му се прави секс. Но в крайна сметка може чисто и просто да отвикне от интимната близост. Как да се върнем към секса след дълга „непорочна“ пауза? Консултирахме се със сексолог и психотерапевт, за да отговорим на този въпрос.

Четете още: Постоянният партньор гарантира оргазъм при жената

Половото влечение е естествена нужда на организма. Мнозина обаче са забелязвали, че когато дълго не правят секс, либидото може да се обажда и доста рядко. Какво става с него при липса на секс? Ако здрав човек няма интимен партньор, може ли желанието да утихне или да изчезне съвсем?

Обикновено в условия на въздържание либидото първо се повишава, но след това започва да спада. При мъжете този феномен се проявява по-остро, но при жените също често се наблюдават аналогични реакции. Времето, необходимо за прехода, зависи от индивидуалните особености на човека.

Трябва да знаете, че не само хормоните са отговорни за сексуалната активност. Огромно значение имат и нервната система и психиката. При продължителни паузи сексуалните функции могат да изгубят актуалността си. Освен това човек буквално „губи тренинг“, асоциативните връзки започват да отслабват и организмът до известна степен „забравя“ как се прави секс.

Четете още: Мъжете са по-романтично настроени през зимата

Тялото забравя за процеса, а вие самите забравяте за това, че някога сте можели да бъдете сексуално привлекателни за някого. Тежките раздели например вредят на самооценката, а последвалата липса на секс събужда още повече съмнения. Доколко сте привлекателни? Добре ли изглежда тялото ви? Все пак последните „доказателства“ за сексапила ви са били дадени толкова отдавна, че споменът за тях вече не може да поддържа вашата увереност в себе си. Освен това човек може да изпитва страх да не „изтърве влака“ за това, което иска да направи. Прекъсванията в половия живот по правило си имат своите конкретни причини и връщането към сексуалната активност не винаги става лесно. Понякога пониженото либидо също усложнява „сексуалната рехабилитация“.

Има редица причини за понижаване на сексуалното влечение. Те могат да бъдат психически, например депресия, тревожност, фобии, психологически травми и последици от репресивно полово възпитание. При това либидото може да спадне и поради физически причини – хормонални нарушения и гинекологични заболявания.

Може да се каже, че всяко едно заболяване (особено свързаните с болка) намалява половото влечение. Природата не допуска възпроизвеждане на същества, които са в лоша физическа или психическа форма, тъй като те потенциално няма да са способни да се погрижат за поколението си. Природата избира най-добрите на принципа на дезактуализация на дадени функции, отчитайки както процесите в централната нервна система, така и хормоналните механизми. И това е еволюционно оправдано. Може да се каже, че дори и зъбоболът може да понижи либидото.

Секс или любов

Ако говорим за секса като за инстинкт за продължение на рода, моралната готовност за връзка се оказва не по-малко важна от самото физическо влечение. Човек може да изпитва страх, че всичко ще се ограничи само до секса и затова да удължи още повече периода на сексуалното си „затишие“. Болезнено е да осъзнаваш, че отново не си предизвикал по-сериозен интерес у партньора. Но какво да се прави, когато паузата вече е станала твърде дълга и е наложително човек да я прекъсне самостоятелно.

От момента, в който започнете да забелязвате, че жените около вас живеят по различен от вас начин и са по-щастливи (може би се усмихват по-често?), време е да промените нещо. Важно е да имате широк кръг от познати, за да не се изгубите в собствената си самота. Осъзнаете ли веднъж, че критичният момент е настъпил, предприемете конкретни действия. Това разбира се не означава да се предлагате на всеки срещнат – просто се постарайте да подобрите качествено живота си. Сигурно ще имате полза от консултация със сексолог и психотерапевт. Все пак е наложително първо да си възвърнете готовността към поддържане на връзка, включително и интимна.

Четете още: Три начина да откажете на мъж

Тревогите могат да провокират твърде високи изисквания към самия себе си – след като веднъж си постави нова задача, човек се старае да я изпълни във възможно най-кратък срок. Но прекъсването на дългата сексуална пауза не бива да става под напор и стрес като усилията за издигане в кариерата. В тази задача ще трябва често да се вслушвате в себе си и усещанията си, може би дори да правите нови, по-малки паузи. Още известно време е възможно да наблюдавате липса на желание или удовлетворение от секса.

Нищо не налага да бързате, адаптирайте се постепенно към предишните удоволствия. Твърде бързият старт може да доведе до разочарования и „откати“. Този период е крайно важен, тъй като представлява нещо като сексуална рехабилитация. Обикновено тя отнема седмици или месеци. По-нетипично е да отнема дни или години.

Как да събудите либидото си

Какво можем да посъветваме хората, които искат да се върнат към секса след дълга пауза? Всички хора са различни и препоръките би трябвало да са индивидуални, съобразени с опита, психотипа и самооценката на човека. Първият етап обаче във всички случаи е изграждането на сексуален апетит, желанието да се промени обичайният самотен живот. Добре е да имате весела жизнена приятелка, която да ви извежда „да си поживеете“. Ако пък активността на околните ни дразни или плаши, не се срамувайте да потърсите професионална помощ. Понякога само един сеанс е достатъчен, за да си изясните проблемите. Щастието отива при онези, които го търсят.

Четете още: Защо се влюбваме - 8 научни причини

Ако се отнасяте твърде сериозно и високоморално към завръщането към секса, можете да навредите на намеренията си. Игривостта, умението да флиртувате и да се наслаждавате създават необходимото настроение за вашата цел. Жена, „позабравила“ какво е секс, е подобна на човек, който дълго време е бил обездвижен и се учи да ходи отново. Постепенното възвръщане на навиците на поведение с мъжете, на грижата и любовта към собственото тяло и към физическите удоволствия (независимо дали става дума за вкусна храна или за топла вана) ще събудят пак спомените за сексуалната ви привлекателност и радостите на живота.

Трябва да започнете самостоятелно да възкресявате в паметта си щастливите моменти от своя живот. Това е най-добре да се прави преди заспиване, мозъкът може да откликне на това с еротични сънища, които ще събудят отново сексуалността. Ако не сте преживели тежка раздяла, можете да си спомните за бившия си партньор. А може би дори да му звъннете. За възстановяване на всички асоциации на някои им е достатъчно едно ходене на кино с кавалер. Други си опресняват либидото по-лесно при плуване в басейн.

Полезно е да започнете редовно да гледате филми, в които се показват чувства, любов и красива еротика. Можете да прибегнете и масажи, спа-процедури, редовно взимане на ароматна вана, втриване в тялото на приятни на мирис кремове и масла. Тялото трябва да си припомни удоволствието от докосването.

Четете още: Уроци по любов от Скарлет О`Хара