Докато някои хора се опитват да се сдобият с всяка една нова джаджа, която модерните технологии им поднасят, една жена се е запътила точно в обратната историческа посока, пише obekti.bg.

Сара Крисман е на 33 години и живее в американския град Сиатъл, но определено би се чувствала по-добре на друго място и с няколко века назад.

Вместо да се отдаде на модерната епоха, Сара прегръща с всички сили Викторианския начин на живот - от готвенето до начина си на обличане. Въпреки че още от дете си падала по истории и приказки от онова време, истинската промяна за Сара настъпва преди години, когато получава интересен подарък от съпруга си.

"Винаги съм обичала Викторианската епоха и когато мъжът ми подари корсет за 29-тия ми рожден ден, този аксесоар ми хареса изключително много", припомня си младата жена.

Усещането, което изпитвала, носейки корсета, я накарало да започне постепенно да променя начина си на обличане. В момента Сара носи само дрехи, изработени по поръчка, и се опитва да не използва нито един уред, който не е съществувал във Викторианската епоха.

Жената готви по рецепти от 18. и 19. век и дори е написала книга, посветена на Викторианския етикет.

Представяме ви рецепта за любимите ѝ курабии с портокал и джинджифил:

1 ч.ч. Масло
½ ч.ч. Захар
2 ванилии
кората на един средно голям портокал
1/8 ч.л. Сол
4 ч.ч. Брашно
2/3 ч.ч. Захаросан джинджифил*

Загрейте предварително фурната на около 200С. Разбъркайте с миксер маслото и захарта, докато се получи хомогенна смес. Добавете всички останали съставки от рецептата.
Добре размесените продукти се оформят в малки курабийки и се пекат за около 10 минути.

Сара има пълната подкрепа на своя съпруг, който е магистър по библиотечно дело.

"И двамата обичаме историята, експериментираме и се забавляваме много. Той е много съпричастен", доволна е Сара, която се радва, че техните приятели също ги подкрепят.

"Освен това постоянното носене на корсета стопи талията ми с повече от десет сантиметра", шегува се тя. "Знаем, че няма как да се върнем в миналото, но нищо не ни пречи да опитваме".



*Захаросаният джинджифил е популярен в цял свят не само заради пикантно-сладкия си вкус, но и заради свойствата си. Счита се, че засилва имунитета и дава бодрост и енергия.

Парченцата захаросан джинджифил придават на десертите една умерена пикантност.

Ето какви продукти са ви необходими, за да си приготвите захаросан джинджифил у дома. Рецептата е от списание „Меню“:

500 г пресен джинджифил
2 ч. ч. захар
1 ч. ч. захар за овалване

Начин на приготвяне:

1. Джинджифилът се обелва, тъмните части се изрязват и се нарязва на тънки парченца.
2. В тенджера се сгорещяват 2 л вода и парченцата джинджифил се сваряват за 15 мин., след което се отцеждат.
3. Джинджифилът се връща в тенджерата, посипва се със захарта и се добавят 200 мл вода. Парчетата се варят на умерен огън 20 мин., като се разбъркват от време на време, докато не станат прозрачни. Котлонът се намалява на най-ниска степен и джинджифилът се разбърква още 10-15 мин., докато сиропът се сгъсти.
4. Захаросаните парчета се поставят върху решетка намазана с олио да изсъхнат за 30 мин., овалват се със захар и се оставят да се сушат още 1-2 часа. Прибират се в плътно затворен съд.