"Хрупкава коричка и нежна, кремообразна сърцевина – това е тиквен пай на Ирина Катеринска.
Един от най-популярните американски десерти има много вариации, а класическата рецепта се приготвя изключително лесно, споделя Ирина в новата си книга. Топлите подправки в него му придават ухание, което събужда нетърпение да бъде опитан току-що изваден от фурната, но за най-съвършен вкус трябва да се изчака да изстине добре.
Необходими продукти:
за тестото:
• 220 г брашно
• 100 г студено масло, нарязано на парченца
• 1/2 ч.л. сол
• 2 с.л. захар
• 2-4 с.л. вода
за пълнежа:
• 2 яйца
• 700 г тиква
• 160 г захар
• 1 ч.л. канела
• 1/2 ч.л. смлян карамфил
• 100 мл течна готварска сметана
Брашното се изсипва в купа заедно със солта и захарта. В средата му се прави кладенче и се слага нарязаното масло. Меси се тесто, като в началото се добавят 2 с.л. студена вода. Ако тестото не се събира на топка, се добавя и ос- таналата вода. Замесва се твърдо, нелепнещо тесто, което се оставя в хладилника за 30 мин.
През това време тиквата се обелва, нарязва се на кубчета и се сварява. След като се охлади, се намачква с вилица на пюре.
Яйцата за пълнежа се разбиват с миксер заед- но със захарта и сметаната. Добавя се тикве- ното пюре, канелата и карамфилът. Бърка се, докато се получи хомогенна смес.
Охладеното тесто се разточва на кръг с диаме- тър 25 см и се слага във форма за пай с раз- мер 23 см, като се притиска добре към стени- те. Плънката се разпределя отгоре и сладкишът се пече на 180 градуса за 40 мин, или докато тестото придобие златист цвят, а тиквеният крем стегне.
Сервира се напълно изстинал, най-добре след една нощ престой в хладилника.
Съвет:
За по-лесно разточване на тестото, то се слага между два листа прозрачно фолио или хартия за печене.
Книгата може да закупите тук : http://shopping.bg/malka-knijka-za-esenta-irina-katerinska
Източник: " Малка книжка за есента"