Автор
Woman.bg

Изпитано предпазване от качване на празнични килограми

Трите начина да се предпазите от коледното качване на излишни килограми са лично изпитани, проверени във времето и достойни да бъдат „предадени нататък“.

Да се удържите във форма по време на коледните празници не винаги е лесна задача – празнично настроение, домашни гозби, гостита, студено време, предразполагащо да си стоите на топло и да си похапвате. Знаем го този сценарий!

Но, ето какво можете да направите, ако тази година сте решили, че няма да се оставите да бъдете надвити от вкусни храни и сгряващи напитки, с които задължително вървят и множество калории.

Проявете воля и търпение, не забравяйте, че го правите заради себе си и прекрасното си тяло.

Десерти без много калории

На Коледа всичко приключва с вкусен десерт. Вашият десерт обаче ще бъде под формата на плодове. Е, една хапка от крем карамела или щолена няма да ви вкара в кой знае колко голям грях, но останалата част от десертната почерпка нека се изчерпва само с плод! Сушени или пресни плодовете си остават най-добрият начин да прескочите момента с поглъщането на излишни калории, като освен всичко друго ще ви доставят огромно количество витамини, от които ще кипите от енергия. Компромисен вариант с десертите е ошав (който пак е плод). Ех, няма измъкване от плодовете, но нали си обещахме да проявим воля!

Малки порции

Разбирате идеята, нали? Колкото по-малка порцията, толкова по-разнообразни и вкусни хапки можете да включите в нея, така че да опитате от всичко на масата. По принцип навикът да не се оставя недокосната храна е доста лош. От една страна, смесването на всевъзможни храни и напитки се отразява стресиращо на организма, от друга, хората са казали - „Апетитът идва с яденето“. Изводът е, че във ваша полза ще е ако не тормозите храносмилателната си система с десетки хапки. Изберете си няколко много вкусни за вас гозби, сипете си от тях в не много голяма чиния и се задоволете с това малко, ароматно съкровище.

Научете се да казвате Не!

Правете го по възпитан и деликатен начин, така че да не обидите домакина, но и да не си спечелите подмятания от рода на „Ти пак ли си на диета?“ или „Я се виж колко си слабичка, моля ти се хапни, ще ме обидиш“. Милите ни близки и познати, баби, лели, свекърви и пр. благоразположена рода не са в състояние да разберат, че празник или не грижата за тялото и самочувствието изисква малки жертви. Нито ще е последната Коледа, нито ще спечелите кой знае колко, ако преядете. Една хватка за измъкване е като си сложите от някои от предложените неща, опитате мъничко и похвалите домакинята за „божествено вкусно приготвените ястия“. Друга тактика е просто да откажете вежливо като откровено признаете, че се чувствате сити и че в момента наистина нямате нужда от повече ядене. Като прибавите към това и една чаровна усмивка ще се спасите от допълнителни въпроси и сцени на чиния, отрупана с лакомства... Пък вие, ако можете, си хапнете „мъничко“.

Весели празници, сладурчета! И не забравяйте думичката Воля!