Тази статия е за любителите на яйцата и за тези, които след тази статия биха дали шанс на тази храна да стане част от ежедневието им.

В действителност консумацията на яйца помага значително да се подтисне гладът за сладки неща.

Има много малко известни факти за яйцата, които повечето от вас със сигурност не са чували. Разберете кои са те:

Протеини


Протеинът в яйцето никога не се губи. Човешкото тяло използва всяка частица от него, тъй като той се разгражда до аминокиселини и се абсорбира. За сведение, протеините на прах не се усвояват толкова добре от организма.

Четете още: Мястото на яйцата НЕ е във вратата на хладилника

Щастие

Това не е преувеличение. Жълтъкът на яйцето съдържа витамин, холин, който от своя страна се разпада на бетан, вещество, използвано по време на метилиране. Невротрансмитерите като серотонин, допамин и норефинефрин се отделят по време на процеса. Те са известни като хормони на щастието.

Жълтък

Цветът на яйчения жълтък варира при различните яйца и той зависи от храната, която са приемали кокошките. Тези, които са хранени с зърнени храни и треви, богати на каротеноиди, снасят яйца с наситено жълти жълтъци. Цветът на жълтъка не оказва влияние върху качеството на яйцето.

Белтък

Цветът на белтъка зависи от възрастта на яйцето – прясното яйце има млечно бял, полупрозрачен белтък. Цветът му не е определящ за хранителните вещества, които се съдържат в яйцата. Еднакво добри са както тези с плътно бял белтък, така и тези с прозрачен такъв.

Черупката

Цветът на черупката – бял или жълт, също няма отношение към хранителните свойства на яйцата. Той се определя от породата на кокошката.

Четете още: Щрудел с тиква

Дълъг срок на годност

Яйцата имат дълъг срок на годност. Те могат да се консумират от три до пет седмици след изтичане на този период.