В навечерието на Нова година влагаме сакрално значение на много свои действия. Иска ни се да оставим всички неуспехи и мъки в миналото, за да стане новата година начало на светлото ни бъдеще.

В тази статия ще ви разкажем как да посрещнете годината на Коня, за да уважите покровителя й и да привлечете късмета, щастието и доброто настроение.

Компанията

Четете още: Бляскав празничен грим

Конят е общително същество. Обича да е в центъра на вниманието, затова в новогодишната нощ забравете за тихите семейни вечери. Ако няма къде да отидете на гости, идете на градския площад, в някой нощен клуб или сами поканете приятели у дома.

Ако обаче сте решили да посрещнете Новата година с приятели, запомнете, че край вас трябва да бъдат само онези, които смело можете да наречете свои съмишленици. Не се забърквайте с хора, с които имате някакви разногласия – иначе тържеството може да бъде провалено от битови караници.

Това впрочем се отнася и за роднините. Ако подозирате, че някой от тях може провокира кавга, отложете срещата с него за началото на януари. На Нова година е препоръчително да отбягвате дори и най-малките конфликти. В противен случай ще се карате със същите хора през цялата година, тъй като Конят е избухлив и злопаметен.

Елхата

Четете още: Новогодишен маникюр

Най-добре ползвайте изкуствена елха, тъй като стихията на 2014 година е дървото и можете да си навлечете неприятности, като погубите дърво. Ако пък ви липсва миризмата на истинско дръвче, украсете дома с венци и букети от елхови клонки.

Когато украсявате елхата и дома си, наблегнете на сините и зелените нюанси, както и на живите и натурални дарове на природата. Увийте в красива хартия ябълки, моркови, мандарини и орехи и ги закачете на елхата си. На Нова година тези „играчки“ могат да станат допълнителен подарък за гостите ви или награди за победителите във весели игри.

Не забравяйте и захарта – конете много я обичат. Купете кутия захарни кубчета (може да са с интересна форма), разноцветно фолио и тънка опаковъчна панделка и включете цялото семейство в направата на захарните играчки.

През тази година се приветстват и оригиналните нестандартни елхи. Можете да украсите за Нова година свое стайно растение – фикус, кактус и др. или да направите елха от подръчни материали. Колкото повече душа вложите в елхата, толкова по-добре.

Облеклото


Конят е кокетен позьор, той обича да привлича вниманието на околните с неповторими тоалети. Погрижете се дрехите ви да бъдат нестандартни – оставете класическата черна рокля за друг повод или я украсете така, че да изгуби сдържаността и скромността си.

Най-добрият избор за посрещане на 2014 година ще са дрехите в зелено и яркосиньо. Можете да си поиграете и с текстурата на плата и да си купите тоалет, който да наподобява дървесна кора или листа. Приветстват се и нежно-зелените тъкани с щамповани цветя. Използвайте зелени нюанси и растителни мотиви и за създаването на аксесоарите си – диадеми, шалове и др.

Конят е достатъчно либерално същество, затова с удоволствие носи достъпни бижута и евтини материали. Най-важното е украшенията да бъдат оригинални. В концепцията на 2014 г. ще се впишат отлично колие от ситни мъниста с натурални полускъпоценни камъни, големи пластмасови гривни и пръстени, широки или дълги обици от обикновени метали, дърво или кожа.

Трапезата

На новогодишната трапеза в никакъв случай не трябва да има конско месо или дафинов лист. Пригответе ястия най-вече от растителен произход и не забравяйте чистата вода. На отделна голяма чиния направете композиция от листни зеленчуци, ярки ябълки, моркови и кубчета захар. Сипете овес в малка купичка.

Отделете време за украсяване на масата и празничните ястия. Декорирайте ги с флорални мотиви и стилизации във вид на дървесни клонки. Централен елемент от трапезата може да бъде красиво стайно растение, ниска ваза с клонки от хвойна или дървено конче. Покривката е най-добре да е зелена или синя. Ако разполагате само с бяла покривка, купете салфетки в нужните цветове или сложете сини и зелени чинии.

Развлечения

Конят е доста подвижно животно, така че преялото висене пред телевизора не е в стила му. След настъпването на Новата година можете да отидете в най-близкия парк и ако времето позволява да се позамеряте със снежни топки. Но има немалко игри и за закрити помещения.

Игра „Глава и опашка“

Всяко „надбягване“ включва двама състезатели, вързани един за друг гърбом със здраво въже. На около метър от „главата“ и „опашката“ на коня се поставят столове с някаква награда. Който успее да надвие противника си и да достигне своя стол пръв, получава наградата и званието „глава“, докато загубилият се оказва „опашка“.

Игра „Захарче“

В тази игра могат да участват всички желаещи. Всеки участник слага на носа си (или за по-просто на главата си) кубче захар. Печели онзи, който успее да го задържи най-дълго от всички. Можете да усложните играта, като накарате участниците да стоят на един крак.

Игра „Игла в копа сено“

Пригответе си предварително сено, купа (или кутия), в която да го сложите и някакъв малък предмет, например мънисто. Разбира се можете да ползвате и игла, но тогава ще е много вероятно участниците да се убодат на нея.

Първият играч се определя чрез жребий. После всеки участник само посочва следващия. Един играч разполага с около 15-20 секунди, за да открие скрития предмет. Който успее да го направи, получава малък сувенир. При това онези, които не се справят със задачата, трябва да изпълнят някакво желание на по-успешните „търсачи“ или на домакина на дома.

Игра „На паша“

Участват двама играчи – по един от всеки отбор. Пред всеки се слага един стол с купа, в която има бонбони (опаковани). Участниците застават с гръб един към друг и си преплитат лактите. Задачата им е да се наведат, надвивайки съперника, да извадят с уста бонбон от купата и да го изхвърлят на пода. Побеждава онзи отбор, който извади повече бонбони. Задачата може да се усложни, като в купата се сложи нещо по-обемно, например ябълки.

Подаръците

Конят обича да пътешества, затова чудесен подарък за близките ви ще е билет за самолет, ваучер за почивка или резервация за хотел/курорт. За приятелите си пригответе нещо, което да е свързано с пътуване, движение и спорт. Например ръкавици за смартфон, удобен куфар на колелца, компас, топлещи слушалки, възглавница за самолет или кола, несесер и др.

На колегите подарете забавни сувенири, може да със символиката на новата година или просто да са весели. Например ключодържатели-главоблъсканици, компютърни мишки с необичаен дизайн, светещи чаши или „охлаждащи перли“ за вино.

Ако сте в добри отношения със съседите си, пригответе подарък и за тях. Не е нужно да е нещо голямо – подобни подаръци ще ги накарат да се чувстват длъжни. Изразете уважението и дружелюбието си с кутия бонбони или малка фигурка на Коня – дървена, керамична или плюшена. Можете да подарите и кухненски прибори с изображение на кон или ключодържатели във вид на конска глава.

Не бъдете мързеливи и напишете на всеки получател на подарък от вас персонално пожелание. Нека то бъде в шеговит стил и да отчита особеностите на характера на човека. Поздравът може да е в стихотворна форма или в проза – най-важното е в него да се усеща вашата индивидуалност и личното ви отношение.

Конят се отличава с добро чувство за хумор, така че колкото са по-весели новогодишните ви игри, толкова по-успешно ще прекарате идната година. Купете си или направете сами маски във вид на конска глава, не забравяйте по-често да „тропате с копито“ на тържеството и се смейте на воля, дори (и най-вече!) ако смехът ви звучи като конско цвилене.