Автор
Woman.bg

10 прости и оригинални начина да украсите великденските яйца

Има редица начини да украсите великденските яйца. Ние ви предлагаме тази година да оставите настрани купешките ваденки и да създадете сами малки шедьоври, които да зарадват роднините и близките ви на този светъл празник.

Всичките представени по-долу начини за декорация не изискват много усилия или специални умения!

Панделки и дантели

Четете още: 5 начина за украсяване на яйца

Украсете яйцата с панделки и дантели. Първо сварете и охладете яйцата, после ти овържете с украсата по вкуса си. Оригиналните великденски яйца са готови!

Натурални оцветители

Четете още: Опитайте: 9 натурални бои за яйца

Много хора отбягват боядисването на яйца с изкуствени оцветители. Ако сте от тях, можете да ползвате естествени пигменти. Чаят от каркаде ще придаде на яйцата виолетов цвят, черното кафе – от бежов до кафяв, сокът от цвекло – от розов до червен, куркумата – жълт, а сокът от червено зеле – от светло- до тъмносин. За да получите зелено, трябва първо да боядисате яйцата в жълто, а после в синьо. За оранжево ползвайте първо червен оцветител, а после жълт.

За да се боядисат яйцата равномерно, оцветяващият разтвор трябва да е горещ и да добавите в него оцет и сол (4 супени лъжици оцет и 1 супена лъжица сол на 1 литър). Времето за боядисване зависи от това колко наситен искате да стане цветът. Яйцата могат да се изкиснат в разтвора от 30 минути до няколко часа.

Украса с конфети



Украсените с конфети яйца изглеждат много празнично и оригинално. Можете да ползвате готови конфети или да ги изрежете сами от цветна хартия с канцеларски перфоратор. Кръгчетата се залепват с лепило, което можете да приготвите и сами.

Ще ви трябва вярла вода и брашно. Изсипете в 1/2 чаша вода 250 гр. брашно и разбъркайте добре, докато сместа не стане еднородна. Долейте вряла вода на тънка струя, като бъркате постоянно, докато не получите 1 литър „тесто“. Това лепило се ползва охладено до 40 градуса. Не може да се съхранява трайно.

Листенца и тревички



Можете да украсите яйцата с различни листенца – от магданоз, копър, мента, мащерка, розмарин и други подправки и билки. За целта наложете листото върху черупката и поставете яйцето в дамски чорап (можете и да го увиете в марля). Стегнете добре обвивката, вържете края с конец и изрежете висящата част. Боядисайте увитото яйце с естествен оцветител или боя за яйца. Оставете го да изстине и внимателно свалете обвивката и листото. На мястото на растението ще остане красив отпечатък.

Рисунки с тиксо



С помощта на тиксо, изолирбанд или цитопласт можете да направите ярки и интересни геометрични картинки. За целта облепете сварените яйца с ивици или квадратчета от тиксо и ги пуснете в първата боя. После ги оставете да изсъхнат и махнете лепенките. Можете да ги преместите на нови места. Пуснете яйцата в следващата боя. Отново ги оставете да изсъхнат и свалете лепенките.

Декупаж



Ще ви трябват салфетки с красиви изображения. Изрежете необходимите фрагменти. Разредете лепило С200 едно към едно с вода (можете да ползвате и брашненото лепило, което споменахме по-горе), намажете яйцата със сместа и залепете парченцата салфетки. Оставете лепилото да изсъхне напълно.

Украса със зърна



Можете да се изживеете като бижутер и да създадете истински великденски шедьоври. Нарисувайте желаните фигури върху яйцата с лепило и оваляйте в зърна по ваш избор – ориз, синап, просо и т.н. Когато първата картинка изсъхне напълно, можете да декорирате и останалите части от яйцето с друг вид семена. С помощта на пинцета можете да оформите цветенца от семки.

Животинки



Децата ви ще се радват още повече на празника, ако превърнете яйцата в симпатични животинки и насекоми. Първо сварете и боядисайте яйцата. После изрежете от цветна хартия нослета, ушички и крилца и ги залепете на нужните места. Дорисувайте нужните детайли (очи, уста и др.) с черен флумастер.

Захарни пръчици и топчета



Във всички магазини се продават разноцветни захарни пръчици и други декорации за сладкиши. Можете да украсите с тях яйцата. Резултатът е впечатляващ, а самият процес на декориране отнема броени минути. Просто намажете яйцата с лепило и ги оваляйте в избраната от вас украса.

Весели физиономии



Може изобщо да не боядисвате и облепяте яйцата. Просто им нарисувайте весели личица с флумастер. При желание можете да залепите и подвижни очички, които се продават в повечето канцеларски магазини.