Всеки един православен християнин знае, че Великите пости са период на духовна и физическа подготовка за най-големия празник – Великден.

Смята се, че по време на поста трябва да отделяме повече време за молитви и покаяние, както и да спазваме определен режим на хранене. Много хора обаче ги спира строгото ограничение на менюто – сякаш всичко най-вкусно и любимо е забранено. За щастие обаче има редица алтернативи, които да ни позволят да спазим поста, без да се чувстваме умрели от глад.

Първото, което тревожи много желаещи да постят, е отказът от месото. То е не само вкусно и привично, но е и продукт, съдържащ необходимите за нормалното функциониране на организма белтъчини и желязо. Добрата новина в случая е, че месото спокойно може да бъде заместено със соя, гъби, ядки и бобови култури.

Любимите на всички ни млечни продукти не могат да бъдат заместени напълно, но все пак може да се измисли нещо. Вместо краве мляко можете да пиете соево мляко. Киселото мляко може да се замени с плодов кисел, сиренето – с тофу, а обикновената майонеза – с постна.


По време на поста ще трябва да забравите за кюфтетата в истинския смисъл на думата, но пък зеленчуковите им разновидности са напълно допустими. Чудите се как да направите зеленчукови кюфтета без яйца? Лесно, просто добавете в сместа брашно, нишесте или дори грис.

Не забравяйте, че в определени дни от поста се допуска консумацията на риба и дори на хайвер. Не изпускайте тази възможност и разнообразете менюто си. За никого не е тайна, че рибата съдържа много полезни вещества, които по време на постите ще са крайно необходими на организма ви.

Кравето масло спокойно може да се замени с маргарин, вместо с майонеза подправяйте салатите си с олио или зехтин. Не забравяйте обаче, че олиото не е позволено всеки ден, така че се сверявайте с графика си на хранене.

По време на Великите пости е най-добре да се храните по малко и често – приблизително веднъж на всеки три часа. Яжте минимум 300 гр. сурови плодове и зеленчуци на ден и пийте много течности. Когато постът приключи, върнете се постепенно към нормалното си хранене, добавяйки продуктите един по един. Започнете с рибата и птичето месо.